Avatar: Pot vode

Avatar: The Way of Water

James Cameron, ZDA, 2022, 192 min, zf akcijska pustolovščina

Eden najdonosnejših filmov vseh časov je po več kot desetletju dobil nadaljevanje. Tudi tokrat gre za vizualno osupljivo zgodbo z ekološko noto: kolonizacijske sile se vrnejo na Pandoro in domorodce preženejo na doslej še neznane dele planeta ... Pod režijo se znova podpisuje James Cameron.

“Kamor koli gremo, je ta družina naša utrdba.”

Film Avatar Jamesa Camerona je začel svojo pot v kinematografih leta 2009 in od takrat naprej je na prestolu najuspešnejših filmov vseh časov. Cameron je takrat naredil revolucijo v kino industriji, vizualno osupljivo zgodbo, ki ima hkrati ekološko noto. Prvi film je osvojil tri nagrade oskar in podrl vse rekorde gledanosti, ki jih drži še danes.

To zimo, po več kot desetletju čakanja, končno prihaja nadaljevanje iz studia 20th Century, Avatar: Pot vode.

Zgodba je umeščena deset let po dogajanju iz prvega dela. Avatar: Pot vode se začne z zgodbo o družini Sully. Odkar se je odločil trajno prenesti človeško zavest v telo Avatarja in postati novi vodja naroda Na’vi, Jake Sully s svojo družino živi na Pandori. Z Neytiri sta ustvarila družino in dobila otroke. Kolonizacijske sile se vrnejo na Pandoro, da bi oživile prvotno iskanje, zaradi česar Jake in Neytiri pobegneta iz svojega doma in raziskujeta doslej še neznane dele Pandore, da bi srečala ljudstvo Metkayine, klan domorodcev, ki živijo obdani z morjem.

Pod režijo se tudi tokrat podpisuje James Cameron, producenta sta Cameron in Jon Landau. V glavnih vlogah najdemo Zoe Saldana, Sama Worthingtona, Sigourney Weaver, Stephena Langa, Cliffa Curtisa, Joel Davida Moorea, CCH Pounderja, Edie Falcoja, Jemaine Clement in Kate Winslet.

Kritike

“Da, drugi Avatar je pod črto klišejski, popkornovski, tipično holivudski spektakel. A ko rečemo, da je drugi Avatar klišejski, popkornovski, tipično holivudski spektakel, je treba v isti sapi dodati, da je drugi Avatar eden najboljših klišejskih, popkornovskih, tipično holivudskih spektaklov zadnjega desetletja. Film, s katerim je Cameron znova dokazal, da izdatna raba filmskih učinkov ni nujno sinonim za cenenost, cirkusantstvo in prazen spektakel. Nasprotno – drugi Avatar je kljub temu, da je tudi izložbeni izdelek za najnovejšo tehnologijo, v prvi vrsti živahen, dinamičen in izjemno luciden čustveni spektakel o nekaterih najpomembnejših temah današnje družbe.”

– Anže Lebinger, Dnevnik

Opozorilo

Film Avatar: Pot vode vsebuje kar nekaj sekvenc z močno bliskajočo svetlobo, ki utegnejo vplivati na gledalce, ki lahko doživijo epileptični napad zaradi svetlobnih dražljajev oz. imajo kakršne koli drugačne oblike občutljivosti na svetlobo.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj