Divji

Na zadnjem četrtkovem obfilmskem dogodku v letu 2012 sta bila z nami dva zares zanimiva gosta: francoski plezalec Philippe Ribière in slovenski režiser, snemalec, scenarist, plezalec in še kaj – Jure Breceljnik. Ogledali smo si Juretov najnovejši film – celovečerni dokumentarec s skrivnostnim naslovom Divji, za katerim se skriva naš drugi gost, Philippe.

Simpatičen in zgovoren Francoz se je rodil s kromosomsko okvaro, zaradi katere je imel močno deformirane roke in noge. V prvih letih po rojstvu je prestal 21 kirurških posegov, v 35 letih življenja pa je razvil neverjetno fizično in psihično moč, s katero navdihuje ljudi po vsem svetu. Med drugim je zaslužen tudi za uvedbo kategorije “paraclimbing” oziroma para-plezanje na svetovno prvenstvo v športnem plezanju. Kategorija združuje plezalce z različnimi hendikepi, hkrati pa promovira plezanje in šport nasploh kot kakovostno preživljanje prostega časa za vse ljudi. Philippova presunljiva življenjska zgodba je navdihnila Jureta Breceljnika, da je posnel čudovit, ganljiv portret tega večnega nomada.

Philippe nas je navdušil s svojo odkritostjo in veseljem do življenja, uživali smo ob prelepih posnetkih z vsega sveta, na koncu pa smo se zapletli še v živahno debato. Nekaj utrinkov v galeriji …