Filmski teden Evrope 2013

V prvi polovici meseca maja smo tudi letos na svoj račun prišli ljubitelji kakovostne evropske filmske produkcije. Med 5. in 12. majem so kinematografi trinajstih slovenskih mest, med njimi tudi Mestni kino Ptuj, gostili Filmski teden Evrope. Zdaj že tradicionalni filmski festival je eden izmed dogodkov in prireditev, ki po vsej Sloveniji potekajo v dneh okoli 9. maja, Dneva Evrope. Obiskovalci kinematografov so si lahko brezplačno ogledali 18 posebej izbranih evropskih filmov, med katerimi so bili tudi prejemniki nagrade Evropskega parlamenta LUX, nagrajenci najvidnejših evropskih festivalov, tudi festivala v Cannesu in Berlinu, ter prejemniki nagrade ameriške filmske akademije Oskar. Filmski teden Evrope so pospremili številni spremljevalni dogodki, druženja in pogovori s filmskimi ustvarjalci ter ustvarjalne delavnice za najmlajše.

Na Ptuju smo v okviru Filmskega tedna Evrope 2013 gostili dve večerni projekciji celovečernih filmov (Še eno leto in Tabu), poseben dogodek s projekcijo izbora kratkih irskih filmov in častnim gostom, veleposlanikom Irske nj. eksc. Kieranom Dowlingom, dve šolski projekciji s spremljevalnim pedagoškim programom (filma Kdo ima danes rojstni dan? in Otrok iz zgornjega nadstropja) ter poseben brezplačni Kino vrtiček, na katerem smo gostili Rumenega slona – program kratkih animiranih filmov Animateke. Nekaj fotografij z dogodkov si lahko ogledate v fotogaleriji, naj vas spodbudijo, da se nam naslednje leto na Filmskem tednu Evrope pridružite tudi vi!

 

Filmski teden Evrope 2013 so skupaj pripravili Predstavništvo Evropske komisije, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta in Urad Vlade RS za komuniciranja v sodelovanju z Art kino mrežo Slovenija in Media Deskom Slovenija.
Filmski teden Evrope 2013 je ena od akcij v okviru partnerstva na področju komuniciranja evropskih vsebin med Evropsko komisijo in Vlado Republike Slovenije.