Kino brez stropa 2012

Kino brez stropa zabeležil rekorden obisk pod milim nebom

Mestni kino Ptuj in njegov upravitelj Center interesnih dejavnosti Ptuj sta med 6. in 12. avgustom organizirala že tretjo izvedbo projekta Kino brez stropa, letnega kina, ki je na brezplačne projekcije kakovostnih filmov na slikovitem dvorišču ptujskega gradu in otroške projekcije v Mestnem kinu Ptuj zvabil preko 2.900 gledalcev.

Kino brez stropa je eden izmed korakov v smeri profiliranja Mestnega kina Ptuj kot žlahtnega mestnega kinematografa s kakovostnim filmskim programom in zanimivimi obfilmskimi dogodki. Kino je od lani uspešen član mednarodne mreže kinematografov Europa Cinemas, nadaljuje pa tudi z aktivnim soustvarjanjem slovenske Art kino mreže.

Poslanstvo projekta Kino brez stropa je popularizacija filmske umetnosti in navduševanje filmskega občinstva za filme tako imenovane art produkcije z nudenjem premišljeno izbranega, kakovostnega filmskega programa v slikovitem ambientu in popolnoma brez vstopnin. Obisk dokazuje, da recept deluje, saj vse več obiskovalcev tovrstno filmsko recepcijo in refleksijo tudi čez leto išče (in najde) na rednih art projekcijah v Mestnem kinu Ptuj. V preteklem letu je tako kino zabeležil odličen obisk, ki ga umešča na četrto mesto med slovenskimi art kinematografi tako po številu projekcij kot tudi po številu obiskovalcev.

V okviru letošnjega Kina brez stropa se je v enem tednu zvrstilo devet žanrsko, vsebinsko, idejno, izrazno in po geografskem poreklu raznolikih filmov za odrasle, trije evropski risani filmi za otroke ter povsem edinstvena otvoritvena projekcija, ki je pod naslovom Filmski Ptuj združila kratke dokumentarne in igrane filme, nastale v okviru mednarodnega Filmskega kampusa, ki je v dneh pred Kinom brez stropa potekal na Ptuju, tudi pod mentorstvom legende jugoslovanskega in srbskega filma Želimirja Žilnika. Več kot 60 mladih ustvarjalcev iz 13 držav se je osredotočalo na aktualno družbeno in gospodarsko problematiko ter kulturne posebnosti našega okolja – nastali izdelki so pri gledalcih naleteli na navdušen odziv, hkrati pa ponudili svojevrstno filmsko ogledalo kraja.

Projekcije za otroke so tudi letos pospremile obfilmske ustvarjalnice z imenom Kino vrtiček, največ otrok so pritegnili Disko črvi.

Ker letos ni le leto EPK, temveč tudi leto, za katerega prerokbe pravijo, da prinaša konec sveta, so bile rdeča nit letošnjega Kina brez stropa Mračne vizije. V luči političnih, ekonomskih in ekoloških negotovosti nas pogosto prevevajo strahovi in tesnoba – in prav teh občutij se je poskušal dotakniti tudi letošnji program.

Na večernih projekcijah je udeležba Ptujčanov in obiskovalcev od drugod krepko presegla pričakovanja organizatorjev, ki so po dveh dneh, ko je bilo dvorišče ptujskega gradu napolnjeno do zadnjega kotička, za tretji večer – takrat je bila na sporedu najbolje obiskana projekcija letos, kanadsko-francoska koprodukcija Ženska, ki poje – na grad dostavili 80 dodatnih stolov. Kljub muhastemu vremenu, ki je tudi letos v drugi polovici tedna nekoliko pokazalo zobe, je bil letošnji Kino brez stropa prvič stoodstotno “brez stropa”. Med projekcijo Zaklonišča, filma o apokaliptičnem viharju, nas je – kot naročeno – presenetil dež, ki pa mu obiskovalcev ni uspelo pregnati.

Organizatorji so občinstvu pripravili tudi nekaj posebnih presenečenj: izstopala sta nastop mlade vokalistke in harfistke Zvezdane Novaković ter glasbeno-filmski uvod v ogled oskarjevca Umetnika, ko je dva avtorska nema filma, nastala v okviru Filmskega kampusa, z glasbo v živo pospremil klavirski virtuoz Marko Črnčec.

Kino brez stropa je v letošnjem letu vključen v projekt Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture, vendar pa bo organizator zaradi odličnega odziva s projektom nadaljeval tudi prihodnjih letih. Pred tem pa bo izvedel še številne zanimive filmske projekte, prve že z jesenjo. Vse novosti bo mogoče izvedeti na spletni strani Mestnega kina Ptuj, kjer se je mogoče tudi prijaviti na obveščanje.

Foto: Jure Korez, Primož Kolarič

Oglejte si tudi fotogalerijo: Kino brez stropa 2012 – “Behind the Scenes”