Kino brez stropa 2014

Kino brez stropa 2014 je med 4. in 10. avgustom 2014 na dvorišče ptujskega gradu in v dvorano Mestnega kina Ptuj zvabil 3.060 filmofilov. Vreme nam je bilo naklonjeno dovolj, da smo lahko devet od desetih za zunanje prizorišče načrtovanih projekcij res izpeljali na prostem – v zavetje kinodvorane smo se skrili le na deževni torek.

Še več foto vtisov iz Kina brez stropa 2014 najdete na Facebook strani Kina brez stropa.

Vtisi s Kino vrtičkov v okviru Kina brez stropa so zbrani v posebni fotogaleriji.

Foto: Jure Korez

Kino brez stropa je en izmed najpomembnejših korakov v smeri profiliranja Mestnega kina Ptuj kot žlahtnega mestnega kinematografa, ki kot član ugledne mednarodne mreže kinematografov Europa Cinemas in slovenske Art kino mreže s kakovostnim filmskim programom in raznolikimi spremljevalnimi dogodki skrbi za razvoj fimofilskega občinstva v Podravju.

Poslanstvo projekta Kino brez stropa je popularizacija filmske umetnosti in navduševanje filmskega občinstva za filme tako imenovane art produkcije z nudenjem premišljeno izbranega, kakovostnega filmskega programa v slikovitem ambientu in brez vstopnin. Obisk, ki je letos kljub muhastemu vremenu presegel 3.000 gledalcev, nakazuje, da je občinstvo letni kino odlično sprejelo. Vse več obiskovalcev tovrstno filmsko recepcijo in refleksijo tudi čez leto išče (in najde) na rednih art projekcijah v Mestnem kinu Ptuj. Z zoro digitalne dobe, ki je v ptujski kinodvorani nastopila aprila letos z namestitvijo novega DCP kinoprojektorja znamke Sony, se je obisk Mestnega kina Ptuj, ki zdaj lahko aktualne filme v vrhunski kakovosti ponudi takoj, ko se ti pojavijo na slovenskem filmskem trgu, še dodatno povečal: v primerjavi z istim obdobjem lani je projekcije v ptujskem kinu obiskalo kar 70 odstotkov več gledalcev.

V okviru letošnjega Kina brez stropa se je v enem tednu zvrstilo deset žanrsko, vsebinsko, idejno, izrazno in po geografskem poreklu raznolikih filmov za odrasle ter trije filmi – animirani, dokumentarni ter igrani kinotečni – za otroke. Projekcije za otroke so tudi letos pospremile obfilmske ustvarjalnice in igralnice, ki jih pod okriljem že uveljavljenega otroškega programa Kino vrtiček Mestni kino Ptuj redno izvaja skozi vse leto. Največ gledalcev so na dvorišče ptujskega gradu pritegnili otvoritveni Grand Budapest hotel večnega dečka Wesa Andersona, ganljiva Philomena britanskega filmskega veterana Stephena Frearsa, presunljiva zgodba o odpuščanju Krogi Srđana Golubovića ter zaključni film letošnjega Kina brez stropa, z mnogimi nagradami okronana Neskončna lepota italijanskega režiserja Paola Sorrentina.

Verjetno najočitnejša novost letos je bila tehnologija predvajanja filmov – stari analogni projektor je zamenjal sodobni digitalni kinoprojektor. S slovesom filmskega traku se je res izgubilo nekaj romantike in nostalgije, vendar pa digitalna tehnologija filme, na katere več ni potrebno čakati mesece in mesece, pričara v brezhibni kakovosti slike in zvoka in gledalce tako še bolj posrka v magični filmski svet.

Odzivi občinstva na letošnji Kino brez stropa kažejo, da je projekt med Ptujčani in obiskovalci najstarejšega slovenskega mesta že dodobra pognal korenine in si utrdil položaj dogodka, ki ga obiskovalci vsako leto znova nestrpno pričakujejo. Gledalci so očitno še kako željni dobrih filmov pred čudovito, z zgodovino bogato kuliso, ki jo ponuja Ptuj.