Ljubezen med željo in užitkom

Predavanje filozofinje in sociologinje prof. dr. Renate Salecl Ljubezen med željo in užitkom 5. aprila 2012 je dvorano napolnilo do zadnjega kotička.

Predavateljica je izhajala iz filma Nevarna metoda, ki je bil prikazan za uvod. Film kultnega kanadskega režiserja Davida Cronenberga je posnet po resnični zgodi o Freudu, Jungu in pacientki, s katero sta se zapletla. Predavateljica je film dodatno osvetlila z vidika različnih psihoanalitskih teorij o ljubezni, nekatere za široko občinstvo težje razumljive teoretske koncepte pa ves čas ponazarjala s konkretnimi primeri iz vsakdanjega življenja.

Predavanje je tako, ob navezavi na film, pokazalo na zagate ljubezni danes in nekoč. Predavateljica je občinstvu med drugim pomagala razumeti, zakaj tako pogosto nastajajo prešuštva in ljubezenski trikotniki oziroma zakaj lahko posameznik nekoga ljubi, drugega pa si želi in z nekom tretjim si predstavlja, da bi z njim lahko dosegel užitek. Dotaknila pa se je tudi nastanka in razvoja psihoanalize ter njenega položaja danes.

Odlična predavateljica in pronicljiva opazovalka družbene stvarnosti prof. dr. Renata Salecl je sicer zaposlena kot raziskovalka na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, kot gostujoča profesorica pa predava tudi na ugledni London School of Economics. Izsledke svojih raziskav predstavlja v knjigah, ki so prevedene v več kot deset jezikov. Med najbolj znanimi so Izbira, O tesnobi, Disciplina kot pogoj svobode ter Perverzije ljubezni in sovraštva. Slovenske bralce nagovarja tudi v kolumnah Sobotne priloge Dela. Dobitnica nagrade revije Jana za znanstvenico leta, nominiranka za Delovo osebnost leta 2010, naziv Ona 365 za najuspešnejšo Slovenko v letu 2011 in številnih drugih priznanj je očitno priljubljena tudi na Ptuju.

Več o dogodku: >

Nazaj v foto galerijo                                    Prijavite se na obveščanje >