Otvoritev Kina brez stropa 2012

V ponedeljek, 6. avgusta 2012, je dvignila zastor tretja izvedba Kina brez stropa, ptujskega letnega kina. Letos z izborom vrhuncev filmske umetnosti gostujemo na slikovitem dvorišču ptujskega gradu.

Da bi začeli, kot se spodobi, smo otvoritveni večer posvetili Ptuju. Ogledali smo si serijo kratkih filmov, tako dokumentarnih kot tudi igranih, nastalih v okviru mednarodnega Filmskega kampusa, ki je v dnevih pred Kinom brez stropa potekal na Ptuju. Ob projekciji in predstavitvi mladih filmskih ustvarjalcev smo na Ptuj pogledali skozi nekoliko drugačno prizmo in se zazrli v svojevrstno filmsko ogledalo.

Več kot 50 mladih iz 13 držav je pod mentorstvom profesionalcev iz sveta filma, režiserjev Želimirja Žilnika, Borisa Petkoviča in Marka Cvejića, filmskega snemalca Jureta Černeca ter montažerja Nemanje Babića, v manjših skupinah posnelo kratke filme, v katerih so reflektirali današnjo družbo in nekatere svojstveno ptujske teme. Odziv občinstva je bil več kot odličen, vzdušje na nabito polnem dvorišču ptujskega gradu pa vrhunsko.

Foto: Primož Kolarič