Romano Čhon 2012

Pred svetovnim dnevom Romov je v mestnem kinu v okviru projekta Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture 4. aprila 2012 gostoval festival romske kulture Romano Čhon / Romski mesec. Namen festivala, ki ga je CID Ptuj gostil že lani, je uveljavljanje ustvarjalnosti Rominj in Romov, opozarjanje na njihov pogosto diskriminiran položaj in omogočanje ugotavljanja medkulturnih sorodnosti. Osem kratkih filmov je prikazalo različne vidike življenja Romov v Sloveniji, in to skozi njihove oči, saj so filme pod vodstvom strokovno usposobljenih mentorjev večinoma ustvarjali sami.

Projekciji je sledil pogovor s soavtoricama in hkrati protagonistkama nekaterih filmov Šarenko Hudorovac in Darinko Brajdič ter z Dženi Rostohar in Tomom Gomizeljem, predstavnikoma Luksuz produkcije oziroma Društva zaveznikov mehkega pristanka iz Krškega. Društvo v Sloveniji uživa velik ugled na področju izvajanja filmskih delavnic z različnimi skupinami udeležencev in bo s CID-om Ptuj sodelovalo tudi pri izvajanju za poletje načrtovanih ptujskih filmskih delavnic Film od blizu pod okriljem projekta EPK.

Žal je bilo gledalcev kljub temu, da je bil dogodek brez vstopnine, malo – kar po svoje potrjuje, da gre za teme, ki so v večinskem diskurzu pogosto marginalizirane.

Več o dogodku: >

Nazaj v foto galerijo                                    Prijavite se na obveščanje >