Kino vrtiček – galerija dogodkov

Kino vrtiček

Oglejte si vtise s preteklih Kino vrtičkov. Kliknite na fotografijo in odprl se bo album posameznega dogodka.

Z udeležbo na dogodku soglašate z objavo fotografij vas in vašega otroka, razen če nas pred fotografiranjem opozorite na nasprotno.

Zapestnica prijateljstva

12. 3. 2016: Zapestnica prijateljstva 
(film: Zmajček Kokos)
Kokosu so prijatelji pomagali iz zagate, ko je pozabil paziti na ognjeno travo. Kako pomembno je biti dober prijatelj, pa že vemo tudi mi. Izdelali smo posebne pisane zapestnice – zase in za pokloniti tistim, ki nam veliko pomenijo.

Pričarajmo kužke

20. 2. 2016: Pričarajmo kužke 
(film: Hokus pokus Albert)
Albert si je tako močno želel kužka, da je pomoč iskal celo pri čarodeju. Mi pa smo rekli “Hokus pokus!” in v preddverju kina nas je pričakalo šest prijaznih psov iz društva za terapijo s pomočjo živali Ambasadorji nasmeha.

Pričarajmo kužke

9. 1. 2016: Puščavski pesek 
(film: Mali princ)
S pomočjo domišljije lahko tudi v na videz puščobnem puščavskem pesku vidimo več kot le sliko, ki nam jo prikazujejo naše oči. Ali, kot je rekel mali princ: kdor hoče videti, mora gledati s srcem … Poigrali smo se z barvami.

Maček Muri in muca Maca

12. 12. 2015: Kino vrtičkov
praznični koncert:
Maček Muri in muca Maca
Leto praznovanja obletnic fenomena Maček Muri smo zaključili s koncertom mačje godbe (Neca Falk, Jerko Novak in Miro Novak), obiskal pa nas je tudi slavni mačkon osebno.

Rišemo z Jelko Reichman

14. 11. 2015: Rišemo z Jelko Reichman 
(film: Medved Bamsi in Mesto tatov)
“Koliko otrok – kot bi kdo hruško potresel!” je vzkliknila najbolj priljubljena ilustratorka otroških slikanic v Sloveniji, ko smo prišli iz kinodvorane. Posedli smo okrog nje, nato pa na veliko debatirali in risali.

Zaspanka in Ceferin

10. 10. 2015: Zaspanka in Ceferin 
(film: Zvezdica Zaspanka)
Nekaj dni preden je Zaspanka dopolnila 60 let, smo si ogledali lutkovni film o njej – v originalni verziji, na starem filmskem traku. Potem nam je lutkar Jože Zajec pokazal različne vrste lutk, mi pa smo si naredili Zaspanke in Ceferine.

Kovačnica navihanih besed

19. 9. 2015: Tinina glasbena šola 
(film: Drobižki)
V prvem Kino vrtičku sezone 2015/16 smo si najprej ogledali filmček o prejšnji sezoni Kino vrtička (videli smo se na velikem platnu!). Po filmu Drobižki pa smo se skupaj z Mravljično bando naučili novo pesmico o mravljici Tini.

Kovačnica navihanih besed

28. 8. 2015: Kovačnica navihanih besed 
(film: Navihani Bram)
Kino vrtiček na Dnevih poezije in vina 2015. Navihani Bram si v filmu v poseben zvezek zapisuje zanimive besede. Mi pa smo se z besedami poigravali skupaj s čisto pravim pesnikom Milanom Deklevo.

8. 8. 2015: Mestni Indijanci
(film: Sreča na vrvici)
Navdih smo poiskali pri mulcih, ki se v Sreči na vrvici oblečeni v Indijance podijo po Ljubljani. Prelevili smo se v Indijance s perjanicami, si nadeli bojne barve, izdelali lok in se preizkusili v streljanju v tarčo.

6. 8. 2015: Igrive počitnice
(film: Nikec na počitnicah)
Kdo je gnilo jajce, koga bo ukanil gluhi telefon in kdo se bo najbolje skril? Po ogledu Nikčevih počitniških dogodivščin smo si privoščili brezskrbne igrarije – spomnili smo se iger, ki jih vsi poznamo, in izumili še kako novo.

4. 8. 2015: Na morje!
(film: Mumin na Azurni obali)
Ker so počitnice čas za dopust, smo se z Muminom in njegovo družino odpravili na Azurno obalo, zatem pa smo si morje pričarali še v parku. Naše pisane ribice so z malo čarovnije zaplavale po zraku.

13. 6. 2015: Družinski izlet v živalski vrt
(film: Amazonija)
Za uspešen zaključek sezone smo se odpravili na izlet v družinski živalski vrt Sikalu Zoo. Ooo, koliko zanimivih živali nas je čakalo tam! Nekatere iz Amazonije, ki smo jo gledali v filmu, nekatere pa tudi od bolj blizu.

23. 5. 2015: Optične igrače in filmski zvoki
(filmi: Animateka otrokom!)
S pomočjo optičnih igrač smo se potopili v svet filma. Spoznali smo tudi svet sinhronizacije in zvočno opremili kratki animirani film, v katerem nastopajo simpatični zajec, volk in medved.

9. 5. 2015: Pogled v domišljijo
(film: Iskanje Pernatega kralja)
Po ogledu zgodbe o zajčku mornarju smo tudi mi kot mornarji skozi “začarani daljnogled” (kalejdoskop) pokukali v domišljijo. Na domišljijski ladjici smo s kalejdoskopom v roki odpluli v daljne dežele …

18. 4. 2015: Oživimo kopitljačka
(film: Animirani prijatelji)
:D’SAF! – Društvo slovenskega animiranega filma je na Ptuj pripeljalo slovenske animirane filme. Ustvarjalci iz produkcijske hiše Invida so nam predstavili poklic animatorja, nato pa smo se v animiranju preizkusili še sami.

14. 3. 2015: Mestna dogodivščina 
(film: Potepuh Tomaž)
Tako kot Tomaž smo si privoščili pustolovščino: odpravili smo se na dogodivščino po mestu in pri tem ostrili svoje čute. Ste že kdaj jedli črve? Zabijali žeblje? Vohali umazane nogavice? Poslušali zvoke na ulici?

14. 2. 2015: Klobuk za maškaro 
(film: Paddington)
Ker ima medvedek Paddington tako kul klobuk in ker je faca in ker je bil ravno čas pusta, smo si take bolj hecne klobuke izdelali tudi mi. Akademska slikarka Alja Krofl pa je poskrbela še za pustno poslikavo naših obrazkov.

10. 1. 2015: Kako se počutim danes?
(film: Gašper in Petra – najboljša prijatelja)
Želim si, da me danes ne bi vsi spraševali, kako se počutim :/ in bi me enostavno pustili pri miru. Ampak … ko sem vesel, bi to rad pokazal vsem. :) Izdelali smo kazalnike počutja in tako vsem povedali, kako nam je.

26. 12. 2014: Ta veseli december!
(film: Ježek in vran pričarata božič)
Izdelali smo snežno kroglo ter tako enkrat za vselej rešili težavo s snegom. Na ogled ga bomo namreč imeli vse leto. Za novoletne želje pa smo izdelali lovilec želja. Obiskala sta nas tudi dedek Mraz in teta Zima s spremstvom.

13. 12. 2014: Božičkovi vajenci izdelujemo okraske (film: Božičkov vajenec)
Škratje so že zavijali darila, Božiček je pomerjal pražnjo obleko, jelenčki brusili pete, Božičkovi vajenci pa smo tokrat izdelali bleščeče božične zvezde in očarljive kroglice, s katerimi smo nato doma okrasili smrekico.

15. 11. 2014: Lutke nogavičarke
(film: Pika in Packa packata)
Si si že kdaj zašil lutko? Tako iz stare nogavice? Mogoče zajca, mogoče pa na primer škrata z velikimi očmi in nasmejanimi usti? Naučili smo se osnovnega šivanja in si izdelali vsak svojo pravo pravcato igračko.

11. 10. 2014: Moj mali avto
(film: Hrabri avtek Plodi)
Lesene igrače so res nekaj posebnega. Če jih naredimo sami, še toliko bolj. Moj avto je postal zelen, njegov mavričen, njen pa rumen. Vsak drugačen in vsak točno tak, kot smo si ga zaželeli. Je kateri izmed njih tudi Plodi?

20. 9. 2014: Volkodlak v ovčji dlaki
(film: Mali volkodlak Dolfi)
Majhnega Dolfija smo s pomočjo milnice izdelali iz ovčje volne in tako spoznali polstenje ali po domače filcanje. Takšen Dolfi je lahko obesek za ključe ali žogica, lahko pa ga natakneš tudi na svinčnik (in z njim prestrašiš sošolce).

30. 8. 2014: Coprnica Zofka copra
(film: Coprnica Zofka)
Kino vrtiček na festivalu Dnevi poezije in vina. Zacoprali smo najbolj prismojene rime in jih zapisali v slikanico, iz katere je nato pokukala Zofka. S čarobnimi besedami smo jo zvabili iz knjige, ona pa je zbudila vulkan.

9. 8. 2014: Šola za cirkusante z bratoma Malek (film: Cirkus)
Te je kdaj zanimalo, kako postaneš cirkusant? In ali obstaja za to tudi šola? Na delavnici smo spoznali dva vesela cirkusanta (brata Malek), izdelovali klovnovske pripomočke, žonglirali in izvajali druge norčije.

6. 8. 2014: Iskanje morskih zakladov
(film: Svet oceanov)
Pomorščake je vedno zanimalo iskanje takšnih in drugačnih zakladov. Morski svet skriva najrazličnejše reči, ki jih morda še do danes ne poznamo. Poiskali smo svoje zaklade in jih shranili v škatlice, pripravljene posebej zanje.

5. 8. 2014: Cekini in dragulji razbojniške votline (film: Trije razbojniki)
Kaj je Fanči videla v votlini razbojnikov? Kaj vse razbojniki tam še skrivajo? Znajo bogastvo tudi deliti? Izdelali smo nakit in druge privlačne predmete zase in za najboljše prijatelje in jim tako povedali, da so za nas posebni.

14. 6. 2014: Čarobne živali
(film: Oto nosorog)
Že v prazgodovini so ljudje risali živali na stene. Včasih občutimo čarobno moč teh slik, saj se zdijo kot žive. Izdelali smo lučke, ki nam lahko v sobi pričarajo gibajoče risbe. Narisane živalce so s pomočjo japonske laterne oživele!

10. 5. 2014: Modna revija Pločevinaste dežele (film: Pločevinko)
Najboljši modni kreatorji Pločevinaste dežele smo zbrali nenavadne materiale – plastiko, diode, žice, baterije in še kaj – in iz njih naredili sanjske obleke. Nato pa smo se v svojih mojstrovinah sprehodili po rdeči preprogi.

12. 4. 2014: Hi, konjiček! (filma: Rdeči balon
in Bela griva: divji konj)
Po filmski projekciji smo se sprehodili do ranča Lana na drugi strani Drave, kjer smo spoznali življenje konjev in njihovo nego, jih poskušali jahati ter se peljali s kočijo. Starši pa so si medtem lahko oddahnili na terasi ranča.

8. 3. 2014: Mini slaščičarska delavnica
(film: Ratatouille)
Še pod vtisom filma smo si nadeli kuharske kape in predpasnike, zavihali rokave in našim mamicam za dan žena pod vodstvom čisto pravega slaščičarja iz Sladkega butika pripravili nekaj sladko-slastnega!

8. 2. 2014: Spoznavajmo sebe in narišimo avtoportret (film: Navihani Bram)
Tudi mi smo, tako kot Bram, včasih bolj navihani in drugič manj. Pogovarjali smo se o raznolikosti ljudi in o tem, kaj imamo radi in česa ne. Spoznavali smo svoje značilnosti in s pisanimi flomastri narisali avtoportret.

11. 1. 2014: Igrani film z ustvarjalci filma Gremo mi po svoje 2 (film: GMPS 2)
Kaj je igrani film? Kako nastane? Kdo vse je vključen v proces nastajanja? Na delavnici smo spoznali vlogo igralca in posneli kratek skeč. Z nami so bili čisto pravi igralci iz filma – in tudi čisto pravi režiser Miha Hočevar!

11. 1. 2014: Pogovor s člani filmske ekipe
o(b) filmu Gremo mi po svoje 2
Ali ste vedeli, da je nadaljevanje taborniške uspešnice malo tudi ptujsko? Poleg Tadeja Toša so bili z nami mladi Ptujčani, ki prav tako igrajo v filmu (Luka in Erik Lašič ter Nejc Ekart), pa režiser Miha Hočevar in igralka Lara Pohorec.

20. in 21. 12. 2013:
Veseli december
V kinu gledamo filme; včasih pa tudi kakšno lutkovno predstavo. Še posebej decembra, ko nas ob tem obiščeta tudi dedek Mraz in teta Zima s celo četico prijateljev: snežinkami, palčki, medvedi, miškami, zajčki …

14. 12. 2013: Izdelajmo animirano voščilnico (filmi: Slon I)
Praznično vzdušje je tudi zelo delovno, saj je treba izdelati voščilnice za naše najdražje. Tokrat v znamenju animiranega filma, saj smo gledali filme z Animateke. Posneli smo pravcato kratko, a sladko animirano voščilnico!

16. 11. 2013: Pika, pika, pikica
(film: Pika in Packa)
Pikice povsod, tudi na obleki, steni, vratih … Izdelovali smo žige iz krompirja in oblikovali svojo tapeto. Spoznali smo tudi druge materiale in barve in okrasili še druge stvari. No, do konca delavnice je bilo vse pikasto!

30. 10. 2013: Pogovor s filmsko ekipo
o(b) filmu Skrivnostni deček
Po ogledu napete hrvaške mladinske detektivke so se z nami pogovarjali mladi igralci Antonio Parač (Koko), Karlo Maloča (Tomo), Toma Budanko (Mirko) in Vanja Markovinović (Marijana) ter producentka Ankica Jurić Tilić.

12. 10. 2013: Tovarnica filmskih zvokov (film: Meseček)
Kako šumi listje? Kakšen zvok oddaja boben? Ali kaj poslušamo, ko gledamo film? Po filmu smo spoznali različne zvoke, ki so prisotni in potrebni tudi na področju filma. Skupaj smo posneli zvočni material za namišljen film.

14. 9. 2013: Moja sreča na vrvici
(film: Sreča na vrvici)
Osrečujejo nas različne stvari. Nekateri polnijo vrečo sreče z igračami, drugi s hobiji in hišnimi ljubljenčki, tretji z ljubeznijo. Svoje želje po sreči smo obesili na priložnostno oglasno tablo. Morda nam jih kdo izpolni …

10. 8. 2013: Živali in ljudje
(film: Bonobo Beni)
Spoznali smo različne opičje vrste. Zanimivo nam je bilo izvedeti, kako se igrajo, kako sporazumevajo. Nato smo na delavnici izdelali svoje opičje marionete, ki so nam igrivo popestrile počitniške dni.

8. 8. 2013: Računamo verjetnost
(film: Ali-ali)
Kakšna je verjetnost, da boš zadel gol v enem poizkusu? Kakšna je verjetnost, da bo balon počil, ko poleti visoko v zrak? Spoznali smo verjetnost nepredvidljivih dogodkov in vplive, ki jih lahko imamo na njih.

6. 8. 2013: Življenje v morju
(film: Delfin: Zgodba o sanjaču)
Delfini, barakude, morski psi, kiti, hobotnice, meduzice, lignji, morske zvezde … Spremenili smo se v svoje najljubše ribice in druge morske živali, nato pa zaplavali po oceanu med koralami in drevesi v Mestnem parku.

8. 6. 2013: Družinski izlet na kmetijo
(film: Otroci z gore Napf)
Po ogledu filma smo se odpeljali do Nove vasi, od koder smo se sprehodili do kmetije Brenčič. Ooo, tam pa nas je čakalo veliko zanimivega! Krave, traktorji, muce, kokoši, bikci in še kaj! Za povrh smo se okrepčali z domačo malico.

11. 5. 2013: Rumeni slon na obisku
(filmi: Rumeni Slon)
Ogledali smo si nekaj najboljših otroških animiranih filmov s festivala Animateka, se pogovorili o filmski animaciji, nato pa iz delov rumenega slona in modre mravlje sestavljali slonlje in mravlone.

13. 4. 2013: Nenavadna prijateljstva
(film: Ernest in Celestina)
Kako lepo narisan film! Z likovno pedagoginjo Saro Ferčič smo se naučili, kako nastane akvarel, nato pa tudi mi sestavili nenavadne živalske prijateljske pare, kakršna sta medved Ernest in miška Celestina.

9. 3. 2013: Pomladne žabice
(film: Žabe in paglavci)
Z biologinjo Andrejo Senčar smo spoznali življenje žab in paglavcev. Do zob oboroženi z informacijami smo žabam, na katere prežijo različne nevarnosti, narisali prometne znake. Nato pa smo izdelali kvakajoče žabice!

9. 2. 2013: Nori pustni cirkus
(film: Ferdo Krota)
Ker je bil pustni čas, ko maškare uganjamo norčije, je v avli kina nastalo pravo pravcato cirkuško vzdušje. Zabavala sta nas brata Malek s prijatelji, kot se za Kino vrtiček spodobi, pa smo tudi sami ustvarjali prav zanimive reči.

12. 1. 2013: Zima z medvedom Bojanom (filmi: Bojan)
Medvedek Bojan s čopičem in tremi osnovnimi barvami domiselno slika svoj svet. Na tokratni delavnici smo se naučili, kako deluje grafoskop in ustvarili svojo unikatno pobarvanko. Naš navdih so bile zimske radosti.

8. 12. 2012: Bleščeči lunin kamen (film:
Loti in skrivnost mesečevega kamna)
Ustvarjali smo bleščeče lunine kamne. To niso navadni kamni, o ne! So prav posebni kamni – ko nanje posveti Luna, se začnejo zelo bleščati in dobijo čarobno moč. Kakšna je ta moč, pa ve vsak izmed nas sam …

10. 11. 2012: Čarobni vonji s Severo Gjurin (film: Kekec)
Severo poznamo iz glasbenega sveta, manj znano pa je, da je likovna pedagoginja. Na senzorični delavnici smo na podlagi vonjev ustvarjali čičkečačke in se poskusili vživeti v lik slepe deklice Mojce iz filmov o Kekcu.

11. 8. 2012: Pogum velja!
(film: Kdo ima danes rojstni dan?)
Ste že kdaj razmišljali o tem, da tudi v pravljicah ni vedno vse lepo? Pravljični junaki včasih potrebujejo veliko poguma. Da bi pokazali, kako zelo pogumni smo mi, smo napisali in narisali (Z)Mešano knjigo pogumnih.

9. 8. 2012: Čas za disko
(film: Disko črvi)
Najprej smo izdelali imenitne črve, nato pa smo se uredili v disko slogu. S skupnimi močmi smo izdelali disko kroglo in ustanovili disko bend. Špela nas je naučila disko plesa, nato pa smo skupaj s črvi zaplesali v ritmu bugija.

7. 8. 2012: S splavom v vesolje
(film: Mumini lovijo komet)
Iz Mestnega parka smo odpotovali v vesolje! Sedli smo v vesoljsko ladjo ter se izmikali kometom in drugim letečim predmetom. Nato pa smo izdelali vsak svojo raketo, da bomo v vesolje lahko potovali tudi doma.

16. in 17. 12. 2011: Veseli december z dedkom Mrazom in teto Zimo (f: Medvedek Pu)
V praznično okrašenem kinu smo si ogledali lutkovno predstavo Miška kaško kuhala in animirani film Medvedek Pu. Priklicali smo dedka Mraza, poleg njega pa je kot ponavadi prišla še teta Zima s pisanim spremstvom.

13. 8. 2011: Moj nenavadni ljubljenček
(film: Deklica in lisica)
Iz filma smo se naučili, da so divje živali najsrečnejše v naravi. Ker pa se tako radi igramo s simpatičnimi mehkimi bitji, smo si izdelali ‘cofkote’ živalskih oblik, ki se bodo najbolje počutili v naših otroških sobah.

11. 8. 2011: Obljubo je treba držati
(film: Žabe in paglavci)
Max je obljubil, da bo našel žabji mrest … Tudi mi vedno naredimo, kar obljubimo. Da znamo sodelovati, smo pokazali tako, da smo izdelali poseben inštrument in predstavili glasbeno pravljico, v kateri je imel vsak svojo vlogo.

9. 8. 2011: “Saj mami ne bo vedela …” (f: Beli pramen: Pustolovščine malega bobra)
“Uf, kako rad bi se šel kopat, pa mami ne dovoli. Kaj pa, če se samo namočim?” Tako razmišlja mali bober v filmu. Mi svoje mamice ubogamo, razburljive reči pa imamo vendarle radi. Privoščili smo si veliko pustolovščino.