Filmski Ptuj to soboto

Filmski kampus

Med 27. julijem in 7. avgustom 2012 se je na Ptuju zbralo preko 70 mladih filmskih ustvarjalcev iz Slovenije, Belgije, Francije, Španije, Litve, Portugalske, Irske, Srbije in drugod. Mladi iz nadvse različnih etničnih, nacionalnih, kulturnih, verskih in družbenih situacij so se na Ptuju v vlogi ‘prostovoljnih novinarjev in filmarjev’ osredotočali na aktualno družbeno in gospodarsko problematiko ter kulturne posebnosti našega okolja. Cilj delavnice, poimenovane Filmski kampus, je bilo spodbujanje in razvijanje komunikacije med posamezniki iz različnih kultur, bolj fleksibilnega odnosa do koncepta kulturne raznolikosti v Sloveniji in drugih evropskih državah ter prepoznavanje skupne dediščine človeštva.

Grobo montažo kratkih filmov smo si tik po njihovem nastanku ogledali že na otvoritvenem večeru Kina brez stropa 2012. Projekcija in predstavitev kratkih dokumentarnih filmov sta občinstvo navdušili, saj je bilo izjemno zanimivo videti, kako tujci vidijo naše mesto, kaj se jim zdi posebej zanimivo, kaj jih je zmotilo, kaj jih je navdihnilo.

Zakorakali smo v novo leto, “ptujski kratki filmi” pa so medtem dobili končno, izbrušeno podobo. Čas je, da si jih ogledamo še enkrat, se spomnimo na prijetne dni, ki smo jih preživeli v mednarodni družbi, in si utrgamo nekaj časa za kramljanje z ustvarjalci.

Oglejmo si Ptuj z drugačne perspektivev soboto, 19. januarja, ob 20:00 v Mestnem kinu Ptuj.

Luksuz produkcija

Projekt Filmski kampus na Ptuju je organiziralo Društvo zaveznikov mehkega pristanka iz Krškega s svojo Luksuz produkcijo.
Projekt je bil del projekta Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture.