Ljubezen med željo in užitkom

Renata Salecl

Nevarna metoda je film kultnega kanadskega režiserja Davida Cronenberga po resnični zgodbi o Freudu, Jungu in pacientki, ki je prišla vmes. Pod krinko kostumske drame z zvezdniško igralsko zasedbo (Keira Knightley, Michael Fassbender, Viggo Mortensen, Vincent Cassel) proučuje destruktivno in neobvladljivo naravo spolnega poželenja ter s faktografsko natančnostjo opisuje dogodke, ki so pripeljali do rojstva moderne psihoanalize.

Projekciji filma v četrtek, 5. aprila, ob 19:00 bo v Mestnem kinu Ptuj sledilo predavanje prof. dr. Renate Salecl Ljubezen med željo in užitkom.

Psihoanaliza se od svojih začetkov naprej ukvarja z zagato ljubezni. Freud in njegovi nasledniki so posebno pozornost namenili vprašanju, zakaj lahko posameznik nekoga ljubi, drugega pa si želi in z nekom tretjim si predstavlja, da bi z njim lahko dosegel užitek. Predavanje bo, ob navezavi na film, pokazalo na zagate ljubezni danes in nekoč.

Odlična predavateljica in pronicljiva opazovalka družbene stvarnosti prof. dr. Renata Salecl je filozofinja in sociologinja, zaposlena kot raziskovalka na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Kot gostujoča profesorica predava tudi na ugledni London School of Economics. Med drugim se ukvarja z analizo sodobnih družbenih pojavov z vidika psihoanalize ter proučuje tesnobo, izbiro, ljubezen, sovraštvo in nasilje. Izsledke svojih raziskav predstavlja v knjigah, ki so prevedene v več kot deset jezikov. Med najbolj znanimi so Izbira, O tesnobiDisciplina kot pogoj svobode ter Perverzije ljubezni in sovraštva. Slovenske bralce nagovarja tudi v kolumnah Sobotne priloge Dela. O avtoričini priljubljenosti pričajo tudi nagrada revije Jana za znanstvenico leta in nominacija za Delovo osebnost leta 2010, naziv Ona 365 za leto 2011 idr.

Preberite več:
– Wikipedia: >
– Delo: >
– Mladina: >

Vabljeni!

Predavanje bo ‘v paketu’ s filmsko projekcijo, za katero veljajo redne cene vstopnic. Število sedežev je omejeno! Zaradi pričakovanega velikega zanimanja za dogodek priporočamo, da si vstopnice priskrbite pravočasno. Predprodaja že poteka pri blagajni kina (v času obratovanja blagajne). Rezervacij žal ne moremo sprejemati.

Film Nevarna metoda (brez predavanja) bo na sporedu tudi v petek, soboto in nedeljo.