Z dojenčkom v kino

Z dojenčkom v kino

Za mamice in atije na starševskem dopustu.

Vsak drugi mesec, praviloma zadnjo sredo v mesecu ob 13.00, je projekcija filma za odrasle prilagojena prisotnosti dojenčkov.

Ker zaradi obilice obveznosti njihovo kulturno in družabno življenje pogosto resno trpi, kaj šele da bi imeli čas in energijo za kino, mamice in/ali atije občasno povabimo, naj svoje novorojenčke in dojenčke pripeljejo kar s sabo.

Filmska projekcija je takrat posebej prilagojena za ogled z dojenčki:

– Na sporedu je ob primernejši (ne večerni) uri.
– V kinodvorano je dovoljeno iti z otroškim vozičkom.
– Dvorana je rahlo osvetljena (ne v temi).
– Film je nekoliko tišje predvajan.
– Dovoljeno je dojenje, hranjenje dojenčkov.
– Imamo urejen kotiček za previjanje.
– Film je relativno kratek, da ni prenaporno.
– Izbrani film je lep in tak, da lahko imajo kaj od njega tudi že najmanjši malčki, če kaj pokukajo proti platnu.
– Na dogodku je fotograf, ki dogodek zabeleži za spomin.

V praksi je to videti tako, da nekateri otročički spijo v naročjih, drugi v vozičkih, eni so ‘priklopljeni’ na prsi, drugi zraven prav zavzeto gledajo film, za nekoliko večje dojenčke mamice prinesejo odeje in igrače, da lahko plazijo po tleh, če katerega napade sitnoba, ga lahko ati malo nosi sem in tja in ga nihče čudno ne gleda … Skratka posebna in čudovita izkušnja!

Za še boljšo predstavo preberite članek Slavice Pičerko Peklar iz Večera:

 

Da (za malčke) prvi obisk kina ne ostane nezabeležen, vse prisotne skrbno fotografiramo – za lep spomin. Vaše fotografije v polni resoluciji vam po želji pošljemo po e-pošti. Če ne soglašate s fotografiranjem in objavo fotografij vas in vašega malčka, nas na to prosimo opozorite.

Vstopnine ni!

 

Prihajajoče projekcije iz sklopa Z dojenčkom v kino:

torek, 25. marec, 13.00

Z dojenčkom v kino za materinski dan
Film še ni izbran
Vabljeni mamice in/ali atiji skupaj z dojenčki. Njihov prvi obisk kina bo ovekovečil fotograf. Vstopnine ni.

Pogosta vprašanja in pomisleki

(Uporabljen je slovnični spol za mamico;
seveda pa so vsaj enako dobrodošli tudi atiji.)

Kino ni primeren kraj za dojenčka.

Projekcije iz sklopa Z dojenčkom v kino so posebej prilagojene prav za starše z dojenčki. Film je predvajan tišje kot običajno, dvorana je ves čas rahlo osvetljena, še bolj smo pozorni na primerno temperaturo in zrak v kinodvorani. Pri roki je vse potrebno za hranjenje in nego. Predvajani film ni nikoli agresiven ali nasilen.

Ta film se mi ne zdi primeren za otroka.

Saj tudi ni namenjen otroku, temveč tebi. Dojenčka imaš s seboj zato, da se oba bolje počutita, saj vemo, kako nerazdružljiva sta v tem obdobju. Izbrani film ne vsebuje nasilnih, strašljivih in šokantnih prizorov.

Bojim se, da bo moj dojenček preglasen.

Brez skrbi, tu vaju ne bo nihče čudno gledal. Gotovo ne bo edini, ki ne bo ves čas tiho. Sicer pa ne bo imel nobenega posebnega razloga za pritoževanje: ko bo lačen, ga boš nahranila, ko se bo hotel cartati, ga boš cartala. Če bo treba, ga boš v miru previla. Če bo hotel, da ga ves čas trajanja filma nosiš po rokah sem ter tja, pa lahko brez težav počneš tudi to. V praksi je večina mamic po projekciji presenečenih, kako priden je bil njihov sonček in da so si pravzaprav kar v miru ogledale film.

Moj dojenček je še premajhen / že prevelik.

Da je premajhen, je malo verjetno. Če že hodiš z njim iz stanovanja in se že sproščeno počutita med ljudmi, lahko brez skrbi prideta tudi v kino. Večina dojenčkov v prvih mesecih življenja veliko spi in s takšnimi je najlažje. Več energije bodo potrebovale mamice malčkov, ki že brbljajo in tekajo naokrog.

Zakaj je film na sporedu ob enih, ko pa se običajni delovnik konča ob štirih/petih?

Ker je projekcija v prvi vrsti namenjena mamicam in atijem na starševskem dopustu. V nasprotju s splošnim prepričanjem biti cele dneve doma ni niti sproščujoče niti zabavno, sploh v času, ko je partner(ka) v službi, morebitni drugi otroci pa v vrtcu ali šoli.

Lahko med filmom klepetam z drugimi mamicami in atiji?

Ne. Tu smo zato, da gledamo film. Seveda pa si takoj po projekciji damo duška in si povemo vse o spanju, plenicah, krčih in zobkih.

Vse skupaj se mi zdi čudno.

Nič hudega. 😉 Pridi in poskusi nekaj novega.

Vtisi s preteklih dogodkov

Z dojenčkom v kino za materinski dan 2023
25. 3. 2023

Z dojenčkom v kino za materinski dan 2023

s filmom Lunana: jak v razredu

Za materinski dan smo že tradicionalno brezplačno povabili v kino mamice in/ali atije skupaj z dojenčki, film pa je bil tokrat primeren tudi za bratce in sestrice. Za nekatere prvi obisk kina je ovekovečil fotograf Albin Bezjak.

Z dojenčkom v kino za materinski dan
25. 3. 2022

Z dojenčkom v kino za materinski dan

s filmom Pravi moški

Po daljšem premoru smo v kino ponovno povabili starše z dojenčki, saj je bil materinski dan. Gotovo jim bo ostal v spominu kot nekaj posebnega. Za brezplačno fotografiranje "Mami in jaz" je poskrbel studio Foto Difera.

36. Z dojenčkom v kino
1. 7. 2019

36. Z dojenčkom v kino

v okviru Kina brez stropa s filmom Hladna vojna

Mamice in/ali atiji, ki imajo dojenčke, se običajno zelo težko udeležijo večernega dogajanja Kina brez stropa, zato smo tudi tokrat posebej za njih pripravili dopoldansko projekcijo filma z večernega sporeda.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj