10 let Animateke!

V ponedeljek, 9. decembra 2013, ob 19:00
Vstopnine ni, vabljeni!

Animateka

Mednarodni festival animiranega filma Animateka že deseto leto omogoča občinstvu, da uživa v najboljšem, kar ima ponuditi svet animacije, obenem pa je postal pomembno mednarodno stičišče ljubiteljev in ustvarjalcev te filmske zvrsti.

10 let Animateke! predstavlja izbor kratkih animiranih filmov, ki so v vseh teh letih najbolj zaznamovali festival. Ogledali si bomo nekatere odmevne prejemnike glavne nagrade žirije, filme, ki so najbolj navdušili občinstvo in izbrane zmagovalce otroškega tekmovalnega programa Slon.

Festival, ki vsako leto prikaže od 350 do 500 animiranih filmov, je težko tako strniti, saj je dobrih filmov veliko več, kot je nagrad. To pa pomeni, da programa 10 let Animateke! res ne gre zamuditi!

POZOR, program 10 let Animateke! je namenjen odraslim. Otroke pa lahko v soboto, 14. decembra, ob 10:00 dopoldne pripeljete v Kino vrtiček, kjer bo gostoval Animatekin otroški program Slon I.

PROGRAM:

10-let-animateke-crta-zivljenja1. Črta življenja
Életvonal, Tomek Ducki, Madžarska, 2006, 6’25”
Bližnje srečanje v svetu, kjer so pravila začrtana, poti ozke, napake usodne, poti nazaj pa ni. Vam je kaj znano?

 

 

10-let-animateke-zgodaj-ali-pozno2. Zgodaj ali pozno
Tôt ou tard, Jadwiga Kowalska, Švica, 2007, 5′
Drug ob drugega trčita dva svetova. Veverica sreča samotarskega netopirja. Skupaj se trudita popraviti podzemno kolesje, ki uravnava ples dneva in noči.

 

10-let-animateke-stiri3. Štiri
Štyri, Ivana Šebestová, Slovaška, 2007, 15’44”
Pripoved o ljubezni in usodi skozi pogled štirih žensk. Melodramatična zgodba filma se odvije na nostalgičen pomladni dan leta 1937. Koncert priljubljene pevke v obmorskem mestecu se sprevrže v smrtonosno tragedijo, ki prizadene in poveže življenja štirih žensk.

10-let-animateke-obleka-4. Obleka
Kleit, Jelena Girlin in Mari-Liis Bassovskaja, Estonija, 2007, 6’30”
Ženska se spominja srečnih trenutkov svojega življenja, morda pa o njih le sanja. Kdo je ta ženska, katere obleka pozna čudovito in razburljivo življenje s kuhinjskimi pripomočki? Ženske nikoli ne vidimo, le obleko …

10-let-animateke-krokodil5. Krokodil
Crocodile, Kaspar Jancis, Estonia, 2009, HD, 16’45”
Bivši operni zvezdnik dela v nakupovalnem središču: oblečen v penasti kostum krokodila zabava otroke. Takšno življenje tenorista žalosti in se mu celo gnusi; frustracije sprošča z grobostjo. Nekega dne pa v njegovo življenje vstopita usodna ženska … in … krokodil.

10-let-animateke-kaj-se-zgodi6. Kaj se zgodi, če otroci ne jedo juhe
Co Się Dzieje, Gdy Dzieci Nie Chcą Jeść Zupy, Paweł Prewencki, Poljska, 2011, 8’31”
Dedek opazuje vnučka, ki za mizo z odporom preprijemata žlici in iščeta priložnost, da bi se osvobodila. Ko se odprejo vrata in v prostor posije žarka svetloba, otroka zbežita in se znajdeta v povsem drugi realnosti.

10-let-animateke-velika-hisa7. Velika hiša
Suur maja, Kristjan Holm, Estonija, 2011, 10’24”
Na povsem običajen topel poletni večer se prebivalci povsem običajnega stanovanjskega bloka po naključju zberejo na dvorišču. Državljan z vprašljivimi motivi izkoristi situacijo in konec zgodbe je kar pričakovan.

 

Preberite več:   Animateka >                                       Nazaj na spored >