Adria Blues

Predpremieri filma v Mestnem kinu Ptuj 29. avgusta 2013 je sledil pogovor s člani filmske ekipe (Miroslav Mandić, Mojca Funkl, Gregor Zorc, Frenk Celarc).

adria-bluesAdria Blues, Miroslav Mandić, Slovenija / Hrvaška, 2013, 91 min
Toni Riff, rock zvezda iz 80-ih, ki je med vojno prišel v Slovenijo in se poročil s takratno oboževalko, se že dve desetletji ne premakne z mrtve točke. Preživlja ga žena, on pa cele dneve igra tetris. Maks Sonji ponudi, da bo organiziral nastop njenega moža na slovenski obali … Film režiserja kultne Top liste nadrealista.

Toni Riff, rock zvezda iz 80-ih let, ki je med vojno prišel v Slovenijo in se poročil s svojo takratno oboževalko Sonjo, se že dve desetletji ne premakne z mrtve točke. Preživlja ga žena, ki dela na vroči liniji, medtem ko Toni cele dneve igra tetris. Ena njenih stalnih telefonskih strank, hotelir Maks, se ponudi, da organizira nastop njenega moža v svojem hotelu na slovenski obali. Sonja prepriča Tonija, da se za konec tedna odpeljeta na obalo, a mu koncerta ne omeni. Ko prideta pred hotel Adria, ki je polepljen s plakati za koncert, Toni dojame, da ga je žena tja pripeljala pod pretvezo. Zapre se v sobo in se ne odziva na prošnje žene, ki v tem koncertu vidi edini izhod iz njegove apatije.

Dolgo pričakovani celovečerni film Miroslava Mandića, režiserja in soustvarjalca kultne nadaljevanke Top lista nadrealista in večkrat nagrajenih filmov Život radnika in Brak radnika, je zgodba o generaciji ljudi, ki so bili v začetku 90-ih dovolj stari, da jih je prejšnji vrednostni sistem oblikoval, a hkrati dovolj mladi, da jih različno dojemanje sprememb bistveno diferencira ene od drugih. Glavna lika sta nekdanji slavni roker in njegova žena, ki ne more sprejeti dejstva, da je z njenim možem danes vse drugače. Ostali liki so pripadniki generacije, ki je odraščala ob njegovi glasbi in se s prebujajočimi čustvi soočajo s hipokrizijo nove meščanske elite, ki ji danes pripadajo tudi oni sami. Med reševanjem rokerjevega konflikta s stvarnostjo spoznavajo svoje lastne napake, ki so tragikomične narave.

Komentar režiserja

Glavni lik, bivša zvezda pronicljivega, poetičnega in veselo angažiranega Novega vala, si svojega come-backa ne želi, za razliko od njegove žene, ki prav hrepeni po tem. Naredila bo vse, da si nazaj pridobi človeka, s katerim se je poročila pred dvajsetimi leti. Čas in okoliščine so naredili svoje in danes noben lik v tem filmu ni tisto, kar si je želel biti in kar je od njega pričakovano. Človek, ki cele dneve premika Tetris figure po ekranu, ženski, ki se s polaganjem rok borita za moškega, prodajalec, ki ponuja masažne fotelje sredi pomola – to ni način, kako ljudje v resnici živijo. Tako stilizirani motivi, žalostni in istočasno smešni, hipokrizija, ki je postavila čustvene barikade med liki, laži, v katere so se njihova življenja sprevrgla – vse to mi je delovalo kot bližnjica za sporočanje resnice o času, v katerem živimo.

Filmska ekipa
Senad Bašić, glavni igralec
Rojen v Trebinju v Bosni in Hercegovini. Diplomiral na Akademiji scenskih umjetnosti v Sarajevu. Eden od najbolj znanih in priznanih bosanskih igralcev, ki je igral v več kot 20 celovečernih filmih in TV nadaljevankah. Slovenski javnosti je najbolj znan po vlogah v filmu Kod amidže Idriza (Pri stricu Idrizu) in TV nadaljevnki Lud, zbunjen, normalan. Na Akademiji scenskih umetnosti v Sarajevu dela kot profesor.

Mojca Funkl, glavna igralka
Rojena v Ljubljani. Diplomirala na AGRFT leta 2001. Stalna članica Mestnega gledališča v Ljubljani. Za svoje gledališke vloge je prejela številne nagrade. Vloga Sonje je njena prva glavna filmska vloga.

Miroslav Mandić, scenarist / režiser
Rojen v Sarajevu v Bosni in Hercegovini. Diplomiral na Columbia University Film School v New Yorku. Napisal je scenarije in režiral več celovečernih in dokumentarnih filmov ter tv oddaj, ki so osvajali tako nagrade na filmskih festivalih kot tudi srca publike v preteklih desetletjih (Top lista nadrealista 2, Ljubimca na meji, Život radnika, Searching for Johnny …). Od leta 2005 živi in ustvarja v Ljubljani, kjer je izredni profesor na AGRFT.

Frenk Celarc, producent
Z izkušnjami vodje produkcije pri več kot 20 filmih sedaj vodi Gustav film, eno od najbolj agilnih filmskih in gledaliških podjetij v Sloveniji. Produciral je večkrat nagrajeni film Oča režiserja Vlada Škafarja.

Jure Černec, direktor fotografije
Eden od najbolj plodovitih direktorjev fotografije v Sloveniji. Diplomiral na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu. Za film režiserja Jana Cvitkoviča Archeo je osvojil vesno za najboljšo fotografijo. Adria Blues je njegov drugi celovečerni film.

Preberite večIMDb >    Uradna stran >    Distributer >    Nazaj na spored >