Animateka po Animateki 2012

V četrtek, 19. aprila 2012, ob 19:00

Animateka

Največjih poslastic z 8. edicije Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, ki se je decembra odvila v Ljubljani in Mariboru, bomo tokrat deležni tudi na Ptuju.

Za uvod bomo prisluhnili multimedijskemu predavanju
Animirani film skozi čas in prostor. Rok Govednik iz Društva za oživljanje zgodbe 2 koluta (ki je producent Animateke) nam bo predstavil zgodovino animiranega filma s ključnimi premiki v razvoju tehnik ustvarjanja.

Sledi pa 86-minutni kolaž sodobnega avtorskega animiranega filma iz Srednje in Vzhodne Evrope. Prejemniki nagrad zadnje Animateke in drugih festivalov lepo odražajo pestrost, ki jo premore animirani film v vsej svoji razsežnosti: risani, računalniški in 3D animirani filmi, izrezljanke (cut-out animation) in tudi stop-motion animacije.

Program je primeren za gledalce od 15. leta naprej.

Vstopnine ni, vabljeni!

Za napovednik oziroma več informacij kliknite na naslov posameznega filma.

1. tWINs
Peter Budinsky, Slovaška, 5’25”
Zgodba o siamskih dvojčkih, ki se borita v boksarskem ringu in tudi zunaj njega. Zaradi hibe si morata deliti tako poklicno kot zasebno življenje, toda vsak od njiju na svet gleda z drugačne perspektive. Twins je animirani film o bratski ljubezni in njenih mejah.

Animateka po Animateki 20122. Poti sovraštva
Paths of Hate, Damian Nenow, Poljska, 10′
Nominacija za najboljši evropski kratki animirani film Cartoon d’or 2011
Bistvo je v boju. Razsežnosti boja niso pomembne in tudi ideologija boja ne. Ni važno, ali sta vpletena dva človeka ali milijon ljudi. Ostanejo samo brazgotine – krvave sledi.

3. Koncert na vrhu
Gipfel-Gig, Lukas Egger, Bernhard Bamert, Švica, 5’30”
V gorskem hotelu naj bi se zgodil koncert, a zajetni direktor skupino postavi pred vrata. Trije glasbeniki se zato po trenutnem navdihu odpravijo na gorsko turnejo. Koncert na hrbtu velikanske krave, brezglavi pohod po švicarskih folklornih stereotipih, jim naposled prinese zadoščenje.

4. Spomin telesa
Keha mälu, Ülo Pikkov, Estonija, 9′
Posebna omemba žirije na Animateki 2011
Naše telo si zapomni več, kot bi pričakovali in kot bi si mislili; tudi žalost in bolečino prednikov. Naše telo hrani zgodbe naših staršev, starih staršev in njihovih prednikov. Toda kako daleč v spominu telesa lahko sežemo?

5. http://communism2010.ro
Zsolt Damó, Dénes Sántho, Romunija, Madžarska, 1′
Posebna omemba žirije na Animateki 2011
20 let po političnem preobratu nam nočna mora še vedno ne pusti spati!

 

6. Romanca
Romance, Georges Schwizgebel, Švica, Kanada, 7’10”
Tujca, moški in ženska, sedita drug poleg drugega na letalu. Po vzletu gre letalo skozi nekaj turbulenc in pod vplivom neznanega duh moškega odtava v drug svet. Tu pobudo prevzame njegovo poželenje, kar se konča z veličastno romantično sago.

7. Poslednji avtobus
Posledný autobus, Martin Snopek, Ivana Laučíková, Slovaška, 15’20”
Glavna nagrada žirije na Animateki 2011
Začenja se sezona lova. Gozdne živali z avtobusom pobegnejo na varno. Ko avtobus ustavijo lovci, potniki v strahu za življenje razkrijejo svojo pravo identiteto.

8. Koyaa – Lajf je čist odbit
Kolja Saksida, Slovenija, 3′
Nagrada občinstva na Animateki 2011
Koyaa si zjutraj poskusi zavezati vezalke, te pa ga ne ubogajo. K sreči na zakotni gorski polici ne živi sam: ko postanejo stvari preveč nore, mu priskoči na pomoč njegov prijatelj, modri Krokar.

9. Kiyamet
Ivan Ramadan, Bosna in Hercegovina, 9’40”
Um je svojevrsten prostor, ki lahko iz pekla ustvari nebesa in iz nebes pekel.

 

 

10. Ticket
Ferenc Rófusz, Madžarska, 9′
Film zastavlja večno vprašanje: “Kaj je življenje?” in sledi življenju nekega človeka od rojstva do smrti z njegove perspektive. Življenjske prelomnice predstavljajo bistvo tega, v kar je vpet obstoj našega junaka.
Smisel življenja je življenje s smislom.

11. Na vodi
On the Water, Yi Zhao, Nizozemska, 8’20”
Najboljši evropski študentski film na Animateki 2011
V tem kratkem poetičnem animiranem filmu je življenje dolgo potovanje v čolnu na vesla – včasih v mirnem toku, drugič v grozeči nevihti. Vsi smo na istem: rodimo se iz vode in voda je tudi kraj, kjer končamo.

12. Pl.ink!
Anne Kristin Berge, Poljska, Norveška, 3’15”
Minimalistični umetnik tiho in zbrano ustvarja neskončno serijo brezupnih kvadratov. K sreči ima otroka, ki ga zvabi v svet svoje umetnosti – v njem otroški ksilofon postane leteči klavir, vijugaste črte pa gozdovi in nenavadne pošasti.

 

Preberite več:   Animateka >                                       Nazaj na spored >