Dvojina

Photo

Dvojina, Nejc Gazvoda, Slovenija, 2013, 103 min
Dvojina je film o ljubezni, ki se vrti okoli dejstva, da se vsi ljudje, ne glede na okoliščine v življenju, vedno borijo za preživetje svoje ljubezenske zgodbe. Podobno je z nepričakovano ljubeznijo, ki vzcveti med dvema dekletoma – Tino (Nina Rakovec) in Iben (Mia Jexen). Mladi ženski se srečata po naključju, v trenutku, ko ena od njiju nosi veliko breme, druga pa išče svoje mesto v svetu.

Ustvarjalci filma:
Gre za drugi film mladega in nadarjenega Nejca Gazvode, avtorja uspešnice Izlet. Takrat zgolj 24-letni režiser je bil s svojim prvencem opažen s strani filmskih selektorjev v Cannesu in nagrajen na več mednarodnih festivalih (med drugim na filmskem festivalu v Varšavi, Filmfest Hamburg v Nemčiji, filmskem festivalu Plan-Sequence Arras v Franciji in na domačem LIFFU).
Dvojino je skupaj z Gazvodo spisal uveljavljen slovenski režiser in scenarist Janez Lapajne (Osebna prtljaga, Kratki stiki, Šelestenje).

Režiser o filmu:
»Vedno sem si želel posneti ljubezensko zgodbo in če se nisem rodil v ravno idealni državi za snemanje filmov, sem se vsaj rodil v idealnem jeziku za ljubezensko zgodbo. Dvojina je atmosfersko občasno nadrealistična, impulzivna, tiha, preglasna, lepa … kakor to, kar se dogaja med dvema človekoma – ne nujno moškim in žensko.
Pod vsem tem pa je vseeno prisotna stiska moje generacije mladih Evropejcev, za katero se zdi, da v vsem finančnem in ekonomskem kaosu preprosto izginja, kot da je nikoli ni bilo in da je nikoli ne bo nihče potreboval. Dvojina je mali košček negotovega potovanja moje generacije.«
— Nejc Gazvoda

Preberite več:  IMDb >    Kinodvor >    Distributer >     Uradna FB stran >     Nazaj na spored >

—————————————————————————————————————————————-
Film je zelo primeren tudi za šolski ogled (za srednješolce).

Teme za pogovor:
(istospolna) ljubezen, prijateljstvo, bližina in odtujenost, zaupanje, sposobnost komunikacije, neizrekljivost, osamljenost, skrivnosti, življenjske odločitve, odnosi v družini, drugačnost

Uporabno pri šolskih predmetih:
slovenščina, sociologija, psihologija, vzgoja za družino, mir in nenasilje, zdravstvena vzgoja

—————————————————————————————————————————————-