Locke

Projekcija v okviru Kina s stropom 2015:
v petek, 7. avgusta, ob 20:00 v Mestnem kinu Ptuj
Vstopnine ni, vabljeni!

lockeLocke
Steven Knight
Velika Britanija / ZDA, 2013, 85 min

Ivan Locke (Tom Hardy) je človek z na videz popolnim življenjem; ima popolno družino, sanjsko službo in kariero, ki naj bi z jutrišnjim dnem, na katerega predvečer se vozi drugačni usodi naproti, dosegla vrhunec. En sam telefonski klic pa ga napelje do odločitve, ki bo vse postavila na glavo. Napet, hipnotičen, »do golega slečen« triler za oskarja nominiranega Stevena Knighta.

»Eno prijetnejših presenečenj zadnjega časa.«
– Matevž Jerman, Radio ARS

ZANIMIVOST

Ime protagonista bojda ni naključno – Steven Knight je namenoma želel potegniti vzporednico z angleškim razsvetljenskim filozofom Johnom Lockom.

PORTRET AVTORJA

Steven Knight, rojen leta 1959 v Marlboroughu v Veliki Britaniji, se je najprej uveljavil kot scenarist in producent. Njegov scenarij za film Umazane lepe stvari (Stephen Frears, 2002) je bil nominiran za oskarja in številne druge ugledne nagrade. Od leta 2013 dela tudi kot režiser. Locke je njegov drugi celovečerni film.

KRITIKI O FILMU

»Steven Knight /…/ se je s svojim drugim režijskim celovečercem prav gotovo uveljavil kot eno izmed opaznejših sodobnih avtorskih imen britanskega filma. Locke, film s samo enim vidnim protagonistom in realnim časom trajanja, se uspešno upira žanrski kategorizaciji in dopolnjuje Knightov dosedanji ustvarjalni opus. /…/ Knightu je film uspelo nabiti z izjemno paleto občutenih razpoloženj, med katerimi filmskega protagonista vodi po tanki črti med razsodnostjo in kolapsom v norost. /…/ Film se kljub svojemu komornemu značaju in lokacijskemu minimalizmu ponaša tudi s prepričljivo močjo, ki jo pričarajo natančno odmerjeni montažni rezi, še bolj pa mehki prehodi v poetične dvojne ekspozicije. /…/ Skratka, Locke je produkcijsko majhen, a vrhunsko izveden in udaren film, ki razume, da je potovanje pogosto očarljivejše od samega cilja. Eno prijetnejših presenečenj zadnjega časa.«
– Matevž Jerman, Radio ARS

»Vsake toliko časa kdo posname film, za katerega nismo niti pomislili, da se ga da posneti. /…/ Kljub svoji eksperimentalni formi je napet, vzdušen in življenjski – zmagoslavje izvirnosti, premišljenosti in izvedbe nad visokimi produkcijskimi stroški in pompoznostjo.
– Ruben Franko, Koridor – Križišče umetnosti

»Včasih je za odličnost umetniškega izdelka dovolj njegova izvirna forma. Samo spomniti se je je treba. /…/ Čeprav ga distribucija deklarira za triler, je Locke pravzaprav čista esenca cestnega filma. /…/ Ivan Locke je trden kot beton. Njegova moralna integriteta je v popolnem nasprotju z destabiliziranimi junaki, kakršne ponujata modernistična in postmodernistična kinematografija in literatura. Locke je utelešenje moralnega zakona, zagotovilo, da svet še ni iz tira, čeprav je tako videti. Deluje pomirjujoče kot razkošno drevo na samem. Toda tisto, kar daje temu restavriranemu orto junaku prepričljivost, je njegova minimalistična konstrukcija: razsežnost njegovega zunanjega sveta je omejena na prostornino avtomobila, na čas devetdesetih minut in na nekaj telefonskih številk.«
– Peter Kolšek, Delo

»Predstavljajte si radijsko igro, v kateri slišite le glas moškega, ki se med dolgo vožnjo prek avtofona izmenično pogovarja s svojim delodajalcem, svojim sodelavcem, svojim sinom, svojo ženo in svojo ljubico. Dodajte sliko, pa dobite Locka: vidite le šoferja, Ivana Locka (Tom Hardy). /…/ Pri svojem početju ne okleva, ampak je odločen. /…/ Ne skriva se, krivde ne vali na druge, ampak prevzame odgovornost. Ne taktizira, ampak hoče narediti pravo stvar. In pri tem spoštuje vsa prometna pravila, z vsemi omejitvami hitrosti vred. Noče kaosa, ampak red. Locke je antipolitik, ki bi dobil vsake volitve. Ultimativni populist – in obenem ultimativni narcis. Povedati mora svojo resnico, pa četudi se podre svet.« ZA+
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

FESTIVALI, NAGRADE

Nagrada Evropske filmske akademije 2014 za najboljšo montažo, nominacija za najboljšo režijo, glavnega igralca in scenarij.
British Independent Film Awards 2013 – nagrada za najboljši scenarij, nominacija za najboljšega igralca in montažo.
Nagrada Chlotrudis za najboljšega igralca in nominacija za najboljši scenarij in montažo.
Nominacija za nagrado David di Donatello za najboljši evropski film.
Nominacija za nagrado Empire za najboljši triler.
Göteborg 2014. Sydney 2014.

Preberite več:   IMDb >   Distributer >   Uradna stran >          Nazaj na spored >