Mali veliki panda

Na sporedu od petka, 26., do nedelje, 28. julija, ob 17:00

Mali veliki pandaLittle Big Panda, Greg Manwaring, Michael Schoemann, Nemčija, 2011, 89 min, sinhronizirano v slovenščino
Sredi veličastnega kitajskega višavja je vedno manj bambusa, zato so pande vedno bolj ogrožene. Predvsem pa njihov obstoj leži v rokah človeka. To je zgodba o mladem pandi po imenu Manču, ki se odloči, da bo svoje prijatelje predramil iz njihovega lenobnega vsakdana in da se bodo skupaj uprli ljudem, ki uničujejo njihov življenjski prostor.

Veliki ali orjaški panda je sesalec, ki ga navadno uvrščajo v družino medvedov. Danes živi samo v nekaj med seboj izoliranih populacijah v gorskih gozdovih osrednje Kitajske in je najbolj dragocen sesalec na svetu. Kljub temu mu v sedanjosti ne grozi neposredna nevarnost, da bi izumrl, ker so bile za njegovo rešitev organizirane mnoge dejavnosti.
Življenje orjaškega pande ali bambusnega medveda v naravi ostaja še naprej velika uganka. Glavni razlog za njihovo ogroženost je uničevanje njihovega prvotnega življenjskega okolja. Na jugu in vzhodu Kitajske gozdove krčijo zaradi naseljevanja in pridobivanja obdelovalnih površin, pri čemer potiskajo pando v najbolj oddaljena področja. V teh predelih je potrebno območje njegove razširjenosti zaščititi in ustanoviti naraven rezervat. Ogrožene so tudi zaradi izsekavanja bambusovih gozdov, saj se hranijo z bambusom. Ob študiju kitajske literature ugotovimo, da so v zadnjih 500 letih pogosto opisovali bivališča orjaškega pande v gozdovih južne in osrednje Kitajske. Na žalost živi panda danes le še v izoliranih visokogorskih gozdovih. Čeprav tega ni mogoče natančno določiti, znanstveniki menijo, da v teh gozdovih živi največ 1.000 do 1.600 pand.

Preberite več:  IMDb >   Distributer >   Nazaj na spored >