Slavno neslavna Florence

FČ_logoNa sporedu v sredo, 16. novembra, ob 11.00
Prva Filmska čajanka.
Vstopnine ni!

 

Neslavno slavna FlorenceFlorence Foster Jenkins, Stephen Frears, VB, 2016, 110 min
Navdihujoča, ganljiva in prisrčna komedija o ljubezni, glasbi in doseganju sanj režiserja Stephena Frearsa (Philomena). Leta 1944 je dedinja v letih Florence Foster Jenkins vrhunec newyorškega družabnega dogajanja. Darežljiva mecenka klasične glasbe si zaželi zapeti v Carnegie Hallu, a se pri tem ne zaveda, da je popolnoma brez posluha … Igrajo Meryl Streep, Hugh Grant in Simon Helberg (Veliki pokovci), izvirno glasbo je zložil Alexandre Desplat. Po resnični zgodbi.

O FLORENCE FOSTER JENKINS
Rojena v Pensilvaniji leta 1968 je kot otrok veljala za obetavno pianistko, a je njene sne je zatrl oče, ki ni dovolil, da bi izobraževanje nadaljevala v tujini. Odšla je od doma in po poučevanju klavirja pristala v New Yorku, kjer se je odločila, da postane pevka. Bliže k temu cilju sta jo popeljali dve naključji v letu 1909 – umrl je njen oče in ji zapustil precejšnje premoženje, in spoznala je St. Claira Bayfielda, sina nezakonske hčere angleškega grofa.

Florence je začela s pevskimi vajami in se pognala v glasbene družabne kroge v New Yorku. Ustanovila je lasten klub, Klub Verdi, ter se včlanila v kar nekaj literarnih in zgodovinskih krožkov v mestu, kjer je kot glasbena direktorica za izbrane zasebne goste producirala priljubljene »žive slike«, v katerih je tudi igrala. Ni trajalo dolgo, pa je že nastopala z arijami Verdija, Mozarta in Johanna Straussa ter z Brahmsovimi popevčicami, pri tem pa jo je na klavirju spremljal Cosme McMoon. Četudi – ali pa ravno zato – ni imela daru za petje, je privabljala navdušene privržence in njena slava se je razširila prek meja salonov visoke družbe New Yorka.

* »Naj govorijo, da ne znam peti,« je izjavila. »Nihče pa ne more trditi, da nisem pela.«

* Eden od najljubših posnetkov Davida Bowieja na vinilnih ploščah je prav The Glory of the Human Voice Florence Foster Jenkins.

* Cosme McMoon se je po Florenceini smrti posvetil bodybuildingu in do smrti leta 1980 razsojal na tekmovanjih.

Preberite več: Uradna stran >   IMDb >
Nazaj na spored >