Otroci z gore Napf

Projekciji v soboto, 8. junija 2013, je sledil Kino vrtiček:
za zaključek sezone 2012/13 smo vas povabili na družinski izlet na kmetijo!

Die Kinder vom Napf, Alice Schmid, Švica, 2011, 91 min, s podnapisi, 7+ (ob razlagi staršev 5+)

Šamponiranje krave, igranje z mucki, hranjenje kokoši, skrb za jelene, zaščita ovac pred volkovi, košnja trave, rokoborba, dirka s kolesi, petje, igranje harmonike, izdelava piškotov, folklorni ples – vse to počne petdeset otrok, ki živijo na gorskih kmetijah v osrčju Švice pri gori Napf. V šolo hodijo v 3,5 km oddaljeno vas Romoos, včasih čez rožnate travnike, drugič skozi globok sneg.

Kino vrtiček
Junijski Kino vrtiček bo zadnji v sezoni 2012/13 – ponovno se vidimo v času Kina brez stropa 2013, v redni mesečni izvedbi pa se vračamo jeseni. Za prijeten in poučen zaključek sezone vas vabimo na družinski izlet na kmetijo.

Po ogledu filma se bomo odpeljali do parkirišča pri cerkvi sv. Leopolda Mandića v Novi vasi, od koder se bomo peš sprehodili do kmetije Brenčič. Ooo, tam pa nas čaka veliko zanimivega! Krave, traktorji, muce, kokoši, bikci in še kaj! Za povrh pa se bomo okrepčali še z domačo malico.

Preberite več o kmetiji Brenčič:
Smo kmetija Brenčič, ki se nahaja na obrobju najstarejšega slovenskega mesta – Ptuja. Na tej lokaciji se nahajamo že skoraj 200 let, natančneje od leta 1820, ko je vojak s priimkom Brenčič prišel v te kraje, ki so mu bili neizmerno všeč. Ta del takratnega Ptuja se je imenoval Meniška vas. Od menihov je nato kupil nekaj zemlje in zgradil kmetijo. Od takrat dalje se je na tem delu Ptuja kmetovalo, najprej večinoma za lastne potrebe, nato pa tudi za prodajo. S te kmetije so bili tudi znani ljudje, kot sta na primer ustanovitelj in prvi lastnik Opekarne OPTE Ptuj – Miha Brenčič ter župan Ptuja, prav tako Miha Brenčič. Kot zanimivost bi izpostavili še dejstvo, da smo si vsi priimkom Brenčič na Ptuju in okolici v bližnjem ali daljnem sorodu. Kmetija je preživela tudi obe svetovni vojni, čeprav ne brez žrtev.
Včasih smo imeli za obdelavo zemlje dva konja, pa tudi kakšnega žrebička, ki je skakljal okrog domačije. Od ostalih živali pa tudi tri do štiri krave, bikca, prašiče, purane, kokoši, zajce in ovco. Pridelovali smo vse od pšenice, buč, sončnic, repe, pa do koruze, krompirja, sladkorne pese, stročnic in ostalih poljščin ter sena za živino. Pridelali pa smo tudi obilo domačih dobrot, od katerih so se nekatere ohranile tudi do danes. Iz takratnih časov nam je ostalo kar nekaj kmetijskih pripomočkov in predmetov, ki pa jih zaradi pomanjkanja časa še nismo uspeli obnoviti.
V današnjih dneh so konje in vozove zamenjali traktorji in traktorski priključki, ki so nepogrešljivi pri opravilih na polju in v gozdu.
Na kmetiji živimo in sodelujemo ter si medsebojno pomagamo Miha Brenčič, sin Slavko z Ireno, vnuka Ana in Miha s Tjašo in pravnuk Matej. Trenutno imamo na kmetiji 9 krav molznic, 3 telice, 3 bike, nekaj teličkov, 2 prašiča, jato kokoši s petelinom na čelu in nekaj mačk. Dnevno namolzemo okoli 130 litrov svežega mleka, obdelujemo nekaj njiv ter imamo travnike in pašnike za živino. Imamo tudi nekaj gozda, ki nam služi za oskrbo s kurjavo. Trudimo se ostati v koraku s časom, zato moramo nenehno posodabljati metode dela in način razmišljanja. Trudimo se uporabljati čim več naravnih (hlevski gnoj) in do okolja prijaznih načinov pridelave.

Brenčičevi

Nekaj izjav otrok iz dokumentarnega filma Otroci z gore Napf:
»Zjutraj me zbudi petelin. Kikirikiiii!« Dario, 6 let

»Če bi vladal svetu, bi vedno snežilo, zmeraj bi pil Red Bull in vse bi prepustil Bogu.« Jannic, 12 let

»Pravijo, da nevihte izvirajo iz soteske Enziloch. Tam živijo gospodje, ki so zatirali ljudi in so bili zato pregnani iz dolin. Zdaj privzdigujejo skale. Tik pod vrhom se jim izmuznejo in skale se odvalijo navzdol. Tako nastane grom.« Reto, 13 let

»Romoos mora postati bolj znan, tako kot Hollywood.« Carolin, 10 let

Preberite več:  IMDb >   Kinodvor >   Distributer >   Nazaj na spored >

—————————————————————————————————————————————-
Film je zelo primeren tudi za šolski ogled (za osnovnošolce).

Učiteljem (in staršem) je na voljo Kinobalonovo pedagoško gradivo o filmu, ki vsebuje več informacij o filmu, razlago posameznih tem, umestitev v učne načrte, priporočila za pripravo na ogled filma ter predlog nadaljnjega dela: (klik) >

Teme za pogovor:
življenje otrok v različnih okoljih, preživljanje prostega časa, delo doma, materialne dobrine, vrednote, odnos z naravo in živalmi, domače živali, sprejemanje drugačnosti, življenje nekoč in danes, spoznavanje sovrstnikov po svetu, dokumentarni film

Uporabno pri šolskih predmetih:
družba, spoznavanje okolja, naravoslovje, slovenščina, nemščina, geografija, likovna vzgoja

Oglejte si tudi Kinobalonovo poučno knjižico o filmu Otroci z gore Napf.
—————————————————————————————————————————————-