Šanghaj

Projekciji v petek, 26. oktobra 2012, je sledil pogovor z režiserjem Markom Naberšnikom.

Oglejte si fotografije dogodka: >

SanghajŠanghaj, Marko Naberšnik, Slovenija, 2012, 124 min
Naberšnikov novi film je zgodba o večnem hrepenenju po sreči, o ljubezni in družinskih vezeh, v kateri se solze mešajo s smehom. Dogajanje je postavljeno v čas razpada Jugoslavije, ko so mnogi pozabili, da se lepota življenja skriva v drobnih rečeh. Posneto v izvirnem romskem jeziku; nagrada za najboljši scenarij na filmskem festivalu v Montrealu.

Projekciji v petek, 26. oktobra, je sledilo srečanje z režiserjem filma Markom Naberšnikom.

Marko Naberšnik (1973, Maribor, Slovenija) je leta 1996 obiskal tečaj filmske režije na New York Film Academy. Tam je posnel kratki igrani film The Beginning (Začetek), s katerim je opravil sprejemni izpit na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, kjer je leta 2002 diplomiral iz filmske in televizijske režije, leta 2010 pa končal še magisterij. Dela kot docent na AGRFT v Ljubljani ter kot režiser igranih in dokumentarnih filmov ter televizijskih oddaj. V letu 2007 je dokončal svoj celovečerni prvenec Petelinji zajtrk, ki s 183.000 gledalci velja za enega najbolj gledanih slovenskih filmov in je prejemnik tako domačih kot tujih nagrad.
Z Markom se bo o njegovem najnovejšem filmu pogovarjala Renata Ribežl. Renata, ki se je s filmom začela ukvarjati že v študentskih letih, je bila leto in pol vodja projektov v Mestnem kinu Kinodvor v Ljubljani. Njeno delo je bila organizacija festivalov, premier in ostalih filmskih dogodkov. Ravno tam je spoznala Marka in njuno prijateljstvo se je uspelo obdržati kljub natrpanim urnikom in življenju v različnih mestih.

Preberite več:   uradna stran >   IMDb >   Nazaj na spored >