Učitelj / Težko, težko / Projekt Petzl: Argentina

Na sporedu v torek, 25. februarja, ob 19:00
v sklopu gostovanja 8. mednarodnega festivala gorniškega filma

Projekciji bo sledil pogovor z Andrejem Grmovškom.

Andrej GrmovsekAndrej Grmovšek je s plezanjem pričel leta 1989. Sprva se je posvečal predvsem športnemu plezanju, obiskal je tudi nekaj tekmovanj, kasneje pa se je začel vse več ukvarjati z alpinizmom, predvsem prostim plezanjem dolgih smeri v velikih stenah. Obiskal je veliko zanimivih, neznanih in neraziskanih plezalnih območij po svetu.

Andrejeva strast ostaja težavno prosto plezanje na zgornji meji, v odmaknjenih in nepoznanih plezalnih območjih. V zadnjih desetih letih je opravil najtežje slovenske skalne vzpone v velikih stenah. V letih 2005, 2008 in 2010 je bil izbran za najuspešnejšega slovenskega alpinista. Že vrsto let dosega razred vrhunskega športnika mednarodnega razreda po kriterijih Olimpijskega komiteja Slovenije.

Andrej je leta 2002 na Univerzi v Ljubljani diplomiral iz geografije. Od leta 2004 je zaposlen na Zavodu RS za varstvo narave, OE Maribor. Leta 2002 se je poročil s svojo najljubšo soplezalko Tanjo.

Pogovor bo vodila Tina Cvetko.

the-senseiUčitelj (The Sensei, Josh Lowell, Peter Mortimer, Nicholas Rosen, 2013, ZDA, 25 min)
43-letni Yuji Hirayama velja za veliko legendo modernega plezanja. Plezalec se odloči končati svojo kariero, a kot labodji spev, poslednji težak plezalni projekt, si zada priplezati na Mount Kinabalu na otoku Borneo. Za soplezalca si izbere mladega Daniela Woodsa …

tezko-tezkoTežko, težko (La Dura Dura, Josh Lowell, 2012, ZDA, 28 min)
Zgodba o dveh plezalskih zvezdnikih, ki vsak na svoj način dosegata mojstrstvo gibanja v skalnih navpičnicah. Chris Sharma in Adam Ondra se spopadeta v smeri La Dura Dura, ki velja za prvo smer na svetu, ocenjeno s 5.15c. Kljub tekmovalnosti oba akterja premoreta veliko spoštovanja – med seboj in do smeri.

petzl-roctrip-argentinaProjekt Petzl: Argentina (Petzl Roctrip Argentina, Vladimir Cellier, Guillame Broust, 2013, Francija, 23 minut)
V osrčju Patagonije se vzpenja veličasten monolit Piedra Parada. Več kot 1500 plezalcev je na desetem Petzl RocTripu v 5-kilometrskem kanjonu La Buitrera z 200-metrskimi stenami uživalo v plezanju in delilo izkušnje vetra, vročine in mraza. Nepozabna izkušnja!

 

IMFFD8-plakat-14-01-13-test7

Nazaj na spored >