Za svobodo poroda

Projekcija ob svetovnem tednu doul (v sodelovanju z Združenjem slovenskih doul): v torek, 26. marca 2013, ob 17:00.


Projekciji filma je sledil pogovor o razmerah v sistemu obporodne oskrbe v Sloveniji z Andrejo Kolenc in Sandro Kupčič.

Andreja Kolenc je znana slovenska intuitivna porodna svetovalka, ki zase pravi, da je strastno zaljubljena v porode. Opišemo jo lahko kot svetovalko za dojenje, intuitivno svetovalko za pare in nosečnice, intuitivno svetovalko za porode, porodno asistentko, porodno babico po srcu, porodno aktivistko, organizatorko porodnih konferenc, zagovornico porodov doma in nenazadnje kot mamico treh otrok.

Sandra Kupčič je sociologinja in mamica, ki se je pred kratkim pridružila Združenju slovenskih doul. Verjame, da je pomembno, kako se rodimo. Ženske bi rada poučila o njihovi moči ter o spoštovanju in občutku varnosti, ki si ga zaslužijo med porodom.


za-svobodo-porodaFreedom for Birth, Toni Harman in Alex Wakeford, Velika Britanija, 2012, 60 min
Čeprav avtonomija nad lastnim telesom sodi med osnovne človekove pravice, ženske v številnih državah, v veliki meri tudi pri nas, ne morejo svobodno odločati o tem, kako in kje bodo rodile. Angažirani dokumentarec je del borbe za reformo svetovnih sistemov porajanja, imenovane ‘revolucija mam’.

Film govori o madžarski materi Anni Ternovszky, ki je v svoji drugi nosečnosti na Evropsko sodišče za človekove pravice vložila tožbo proti državi Madžarski, ker ji ta krši njeno pravico do svobodne izbire okoliščin poroda; ter o njeni babici Ágnes Geréb, ki je bila zaradi nudenja pomoči ženskam pri porodu na domu zaprta.

V filmu spregovori več kot 40 strokovnjakov s področij obporodne oskrbe in pravic žensk v obporodnem obdobju.

“Način, na katerega obravnavajo porod v mnogih državah po svetu, je globoko problematičen. Nosečnice so množično prisiljene rojevati v porodnišnicah, leže na hrbtu in so pri tem prerezane. So predmet nenujnih farmacevtskih in kirurških posegov, za katere zdravstveno osebje odkrito priznava, da jih uporabljajo zaradi dobička in lagodnosti. Ženske po svetu vedno bolj spoznavajo, da ni treba, da je porod takšen, kot je, in da tudi ne bi smel biti. Nespoštovanje in zloraba nista nujna cena za varnost.”
– Hermine Hayes-Klein, odvetnica in organizatorka konference Porod in človekove pravice v Haagu

Preberite več:  Uradna stran filma >      iMDB >            Nazaj na spored >