12. mož

Den 12. mann

Harald Zwart, Norveška, 2017, 135 min, zgodovinska drama / triler

Leto 1943, severno od arktičnega kroga. Gestapovci ubijejo 11 norveških saboterjev. Dvanajsti pa se s svojo voljo po preživetju spremeni v simbol upora ... Legendarna zgodba o pobegu Jana Baalsruda še vedno ostaja ena najbolj divjih in nedoumljivih zgodb o preživetju v času 2. svetovne vojne.

Bilo je 12 saboterjev. 11 so jih nacisti ubili. To je resnična zgodba dvanajstega …

Norveška, severno od arktičnega kroga, leto 1943. Dvanajst uporniških borcev na ribiški ladji prevaža razstrelivo. Vplujejo v Severno morje, da bi sabotirali Nemce, ki so okupirali njihovo domovino. Ko se zasidrajo v odmaknjenem fjordu, jih izda rojak in nato napade nemški minolovec. Enajst mož Nemci zajamejo, mučijo in na koncu ubijejo, 12. mož pa pobegne.

Jan Baalsrud priplava na obalo, ustreli dva Nemca in pobegne v neusmiljeno norveško zimo s krvavečo in ranjeno desno nogo. Gestapo mu je za petami, vendar se ne zaveda, da ga bo njegova odločenost po preživetju kmalu spremenila v simbol norveškega upora. Za ta simbol so bili ljudje pripravljeni tudi umreti.

Legendarna zgodba o pobegu Jana Baalsruda še vedno ostaja ena najbolj divjih in nedoumljivih zgodb o preživetju v času 2. svetovne vojne.

Igrajo

Thomas Gullestad, Jonathan Rhys Meyer, Mads Sjogard Pettersen, Marie Blokhus idr.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj