Bob Marley

Bob Marley: One Love

Reinaldo Marcus Green, ZDA, 2024, 107 min, biografska glasbena drama, 13+

Biografska glasbena drama slavi življenje in glasbo jamajške reggae ikone, ki je navdihovala številne generacije s svojim sporočilom ljubezni in enotnosti. Na velikem platnu bomo lahko prvič odkrili Bobovo močno zgodbo o premagovanju stiske in potovanju za njegovo revolucionarno glasbo.

Najprej je spremenil glasbo, nato pa še svet.

En človek. Eno sporočilo. Ena revolucija. Ena legenda.

Nekateri glasovi so za večno.

Po resnični zgodbi

Življenje legendarnega reggae pevca in glasbenika Boba Marleyja bomo od blizu spoznali v biografski glasbeni drami Bob Marley. Spoznavali bomo pevčevo življenje, njegovo ustvarjanje in navdihujoče sporočilo ljubezni in enotnosti ter posledice strelskega napada na glasbenika.

Film so snemali na Jamajki in je nastal v sodelovanju z družino Marley, na režiserski stolček pa je sedel Reinaldo Marcus Green. Producenta filma sta med drugim Marleyjev sin Ziggy Marley in pevčeva soproga Rita Marley, v glavnih vlogah pa zaigrata Kingsley Ben-Adir kot legendarni glasbenik in Lashana Lynch kot njegova žena Rita.

Zgodba

Biografska glasbena drama Bob Marley (Bob Marley: One Love) slavi življenje in glasbo jamajške ikone, ki je navdihovala številne generacije s svojim sporočilom ljubezni in enotnosti. Na velikem platnu bomo lahko prvič odkrili Bobovo močno zgodbo o premagovanju stiske in potovanju za njegovo revolucionarno glasbo. 

Več kot glasbenik, darilo legendi

Film o jamajškem glasbeniku so snemali na Jamajki, s pomočjo in podporo tamkajšnjih prebivalcev. »Potovali smo Bobovo potovanje,« je povedal režiser Reinaldo Marcus Green. »Bili smo na dejanskih lokacijah, kjer se je kaj zgodilo, kar je zelo posebno,« pa pove producent filma, pevčev sin Ziggy Marley. »Moj oče je širil sporočilo o ljubezni in enotnosti in tukaj smo, sledimo njegovim korakom. Ni bil popoln, a njegov namen je bil popoln. Bil je več kot glasbenik, bil je nekdo, ki je vodil ljudi,« še pove Ziggy.

»Iti na lokacije, kjer je Marley snemal, mi je aktiviralo domišljijo,« pove igralec Kingsley Ben-Adir, ki je upodobil slavnega pevca in dodal, da je bil vsak dan na Jamajki čaroben. »Bilo bi nepravično, če v filmu ne bi imeli jamajške energije,« pove igralka Lashana Lynch, ki je upodobila pevčevo ženo.

»Prizore velikega koncerta smo snemali na Jamajki, prav na mestu, kjer se je odvijal dejanski koncert. Ustvarili smo nekaj posebnega. To je darilo legendi,« pa pove igralka Naomi Cowan.

V filmu so želeli prikazati povezavo in prijateljstvo. Gre za ljubezensko zgodbo med Bobom in njegovo ženo Rito. »Rita je bila z Bobom na vsakem koraku,« še pove režiser Green.

Marley je bil preprost in skromen človek. Glasba mu je pomenila vse, pel je iz duše, ni maral laži in prevar, zavzemal se je za enotnost in mir. Njegova besedila so odražala osebno izpoved in politično dogajanje, njegove pesmi so postale himne in simbol za mir in svobodo. Bil je velik umetnik, legenda in ikona, ki je želel spremeniti svet, a sam se ni imel za superzvezdnika.

Igrajo

Kingsley Ben-Adir, Lashana Lynch, James Norton

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj