Dogodek

L'événement

Audrey Diwan, Francija, 2021, 100 min, drama

Filmska upodobitev romana francoske pisateljice Annie Ernaux, v katerem je avtorica opisala lastno soočanje s splavom, ko je bil ta v Franciji še prepovedan. Zmagovalec filmskega festivala v Benetkah (zlati lev za najboljši film). LIFFe 2021.

Zgodba

Francija leta 1963. Anne je nadarjena študentka iz delavske družine, ki ji napovedujejo svetlo prihodnost. A ko nepričakovano zanosi, se svet okoli nje začne podirati. Želja po dokončanju študija in po osvoboditvi od delavskega okolja se naenkrat zdi vse bolj oddaljena. Ker se zaključni izpiti hitro približujejo, se Anne odloči, da bo ukrepala. Kolegice ji povedo za neko žensko, ki naj bi v zameno za izdatno plačilo v strogi tajnosti opravljala splave. Anne se mora na tej veliki preizkušnji soočiti s sramom in bolečino, a tudi z grožnjo zaporne kazni.

Iz prve roke

»Kakšno pot lahko ubere mlada ženska, ki se odloča za skrivni splav? Pogosto o tem lahko samo ugibamo. Ko sem se odločila za filmsko priredbo romana L’événement Annie Ernaux, sem poskušala najti način za prikaz fizične plati izkušnje, upoštevati telesno razsežnost poti. Upam, da izkušnja presega časovni okvir zgodbe in spolno neenakost. Usoda mladih žensk, prisiljenih v takšne posege, je tvegana, nedopustna. Iskala sem preprosto gesto, bistvo, ki bi jo upodobilo.«
– Audrey Diwan

Festivali, nagrade

Nagrada za najboljši film Benetke 2021 (zlati lev). LIFFe 2021.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj