Emma

Emma

Autumn de Wilde, Velika Britanija, 2020, 132 min, komična drama

Mična gospodična Emma Woodhouse (igra jo Anya Taylor-Joy) je lepa, pametna in bogata – v svojem zaspanem mestecu nima tekmice. V bleščeči satiri družbenega razreda in bolečini odraščanja Emma išče ljubezen … Nova filmska adaptacija priljubljenega romana angleške pisateljice Jane Austen.

Ženitno posredovanje med prijatelji

Na velika platna prihaja filmska adaptacija komičnega romana angleške pisateljice Jane Austen Emma, ki razkriva iskanje sorodne duše in ljubezni s srečnim koncem.

V glavni vlogi mične mlade gospodične Emme Woodhouse zaigra Anya Taylor-Joy, komično dramo je režirala Autumn de Wilde, scenarij pa napisala Eleanor Catton.

Zgodba

Emma Woodhouse (Anya Taylor-Joy) je lepa, pametna in bogata; v svojem zaspanem mestecu nima tekmice. V bleščeči satiri družbenega razreda in bolečini odraščanja se Emma prebija med neuspelimi poskusi romantičnih zbliževanj, da bi našla ljubezen, ki je bila že ves čas tam.

21-letna Emma Woodhouse (Anya Taylor-Joy) je lepa, pametna in bogata. Vse življenje brez stresa in večjih pretresov živi v zaspanem angleškem mestecu Highbury. Pred kratkim je ugotovila, da jo izjemno veseli, če spravi pare skupaj. Ko po uspešnem načrtovanju poroke med svojo guvernanto in prijaznim vdovcem slavi svoj uspeh, kmalu ugotovi, da bi svojo boljšo polovico potrebovala tudi njena prijateljica Harriet Smith. Zanjo najde primernega ženina, a Harriet ima oči za drugega izbranca, slednji pa je oči vrgel na drugo dekle. Medtem ko se bodoči ljubimci družijo, napačne domneve vodijo v napačne odločitve in hude družbene napake, pri vseh pa je v središču prav Emma. Ko se bo Emma sprijaznila s svojimi pomanjkljivostmi in napakami, bo lahko stopila na pot zrelosti in odkrila svojo sorodno dušo, ki je bila ves čas pred njenimi očmi.

O produkciji

Komični roman angleške pisateljice Jane Austin Emma je bil izdan leta 1815; bil je njen četrti roman in velja za eno njenih najboljših stvaritev. Mlado dekle Emma, ki ima dobre namene, a je arogantna, razvajena in ne vidi svojih napak, je odlično zapletena junakinja, ki tekom pripovedi raste, postaja samozavestnejša in manj samovšečna. Ni pa za uspeh romana kriva samo Emma, temveč imajo precejšnje zasluge tudi humor, navade in običaji v družbi, ki jo roman predstavlja.

Emma je na velike ekrane prišla leta 1995, v malce prirejeni zgodbi v komediji Nimaš pojma (Clueless), leto kasneje pa v istoimenski komični drami Emma. Producent Graham Broadbent je povedal, da je zdaj prišel čas, da se brezčasno zgodbo znova oživi. »Emma je tako čudovita zgodba, ker gre za zgodbo o “matici”. Gre za enega najzanimivejših romanov Jane Austen, ker glavna oseba ni najbolj prijetna, dokler se z njo ne sprijazniš. Zdelo se je, da obstaja klasična zgodba, ki je nova generacija zagotovo ni videla. Se jo lahko naredi še bolj drzno? Zabavno? Zanimivo? Če se vse to da narediti, potem ni slaba ideja,« še pove producent.

Producenti so se obrnili na Eleanor Catton, da napiše scenarij. Ta je pred tem roman prebrala najmanj petkrat in vsakič ji je bil bolj všeč. Z velikim navdušenjem je k projektu pristopila še režiserka Autumn de Wilde, ki je kot fotografinja in velika ljubiteljica mode prinesla k zgodbi svoj stil, obenem pa želela, da je film izjemno zabaven.

Igralka Anya Taylor-Joy je bila ena od favoritk za vlogo Emme. »Emma ni običajna junakinja,« pravi režiserka de Wildova. “Resnično se mora grdo obnašati, da gledalec lahko uživa v njeni odrešitvi. Anya je neverjetno inteligentna igralka, da lahko igra zlobnico, pa je občinstvo ne bo zavrnilo.«

Igrajo

Anya Taylor-Joy, Johnny Flynn, Bill Nighy, Mia Goth, Miranda Hart, Josh O’Connor, Callum Turner, Rupert Graves, Gemma Whelan, Amber Anderson, Tanya Reynolds, Connor Swindells

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj