Gajin svet

Gajin svet

Peter Bratuša, Slovenija, 2018, 89 min, mladinska romantična komedija, v slovenščini, 8+

Enajstletna Gaja je sodobna Pika Nogavička: pogumna, odločna, iskrena in srčna deklica, ki stvari rada vzame v svoje roke in se ne ustraši nobenih preprek ... Film obravnava zagate, ki so del vsakdana sodobnih otrok: ločitev staršev, odtujenost v družini ter nevarnosti svetovnega spleta in družbenih omrežij.

Mladinska romantična komedija z elementi kriminalke

Zgodba

Enajstletna Gaja (Tara Milharčič) živi skupaj z očetom Petrom (Sebastian Cavazza) in štirinajstletno sestro Teo (Neža Smolinsky), potem ko se njena mama Nina (Jana Zupančič) pridruži organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji. Ker so v družini tako rekoč čez noč ostali samo trije člani, se skušajo znova postaviti na noge in ujeti ritem vsakdanjega življenja.

Gaja vadi saksofon in se zelo dobro razume s svojo učiteljico saksofona Emo (Ajda Smrekar), rada se druži s svojim najboljšim prijateljem Maticem (Anže Gorenc), ki je sicer računalniški genij, a je hkrati tudi večna žrtev svojih močnejših sošolcev. Gaje seveda nič ne ustavi, da mu ne bi stala ob strani na vsakem koraku. Skupaj med drugim izpilita tudi načrt, kako rešiti sestro Teo in njeno prijateljico Dašo (Gitica Jakopin), ki sta zaradi svojih naivnih najstniških glav zabredli v svet spletnih nevarnosti.

Kdo je Gaja?

Enajstletna Gaja je kot Pika Nogavička sodobnega časa – pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica, ki stvari rada vzame v svoje roke in se ne ustraši nobenih preprek.

O filmu

Film opozarja na težave, s katerimi se v sodobnem svetu na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, saj obravnava zagate, ki so del našega vsakdana: ločitev staršev, odtujenost v družini in nevarnosti svetovnega spleta in družbenih omrežij.

Ton filma je pozitiven, žanr sodi v področje romantične komedije s primesmi kriminalke, tematika in vse spremljevalne aktivnosti (spletna stran, družbena omrežja, osveščevalna kampanja na klasičnih in spletnih kanalih) pa bodo pozivale in osveščale z odpiranjem pomembnih vprašanj in vabile k dialogu. Gajin svet v sebi nosi tudi izobraževalno noto, zato bodo ob filmu igralci s kratkimi pozivi nagovarjali občinstvo k previdni uporabi spleta.

Poleg posebne družinske tematike film nagovarja tudi vprašanje nevarnosti zlorab na spletu. Mladinski film so podprle številne organizacije in podjetja, ki se zavzemajo za varnost na spletu, skupaj z ekipo filma pa so podpisali zavezo “SKUPNI NE” SPLETNIM ZLORABAM OTROK IN MLADOSTNIKOV.

Igrajo

Gaja – Tara Milharčič
Matic – Anže Gorenc
Ema, učiteljica saksofona – Ajda Smrekar
Daša, Teina prijateljica – Gitica Jakopin
Tea – Neža Smolinsky
Peter, Gajin in Tein oče – Sebastian Cavazza
Nina, Gajina in Teina mama – Jana Zupančič
Višji inšpektor – Lotos Vincenc Šparovec

V stranskih vlogah

Primož Pirnat
Judita Zidar
Boris Ostan
Manca Dorrer
Katja Ogrin
Miha Brajnik
Štefan Kušar
Jernej Tozon
Nataša Barbara Gračner
Žak Župan Galunič
Erik Fevžer Maksimovič
Jan Gaberšek
Nejc Lukežič

Kako sta Gaja in Matic rešila Teo

Ko je Tea zabredla v težave, je Gaja vzela stvari v svoje roke in s pomočjo Matica z malo hekanja in vztrajnostjo rešila Teo in njeno prijateljico Dašo pred kriminalno združbo, ki je na spletu prežala na mlada dekleta. Katere trike sta uporabila, izveš v vadnici Gajin svet programiranja.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj