Grinch

The Grinch

Peter Candeland, Yarrow Cheney, Matthew O'Callaghan, ZDA / Kitajska, 2018, 90 min, animirana družinska komedija, sinhronizirano, 6+

Čudaški Grinch živi samotarsko življenje v jami blizu mesteca Kdolsko. Glasno in svetlikajoče decembrsko praznovanje, kakršnega pripravljajo v mestu, mu ni niti malo všeč. Odloči se, da bo ukradel božič in tako naposled le imel mir in tišino … Od ustvarjalcev animiranih uspešnic Jaz, Baraba in Zapoj.
Grinch
Grinch
Grinch
Grinch

Animirana komedija Grinch je na ogled skupaj s kratkim animiranim predfilmom o Minionih Rumena je nova črna.

Najbolj godrnjavi možic na svetu bo ukradel božič

Animirana pustolovščina za pravo predpraznično vzdušje predstavila enega najbolj sitnih in samotarskih bitij, ki ne prenese veselja, zabave in petja – Grincha. Ker godrnjavi zeleni možic ne mara praznikov, se odloči, da bo drugim zagrenil najlepši praznični čas v letu – božič, in sicer tako, da se bo preoblekel v Božička in božič enostavno ukradel.

Pred težko pričakovano animirano pustolovščino pa si bomo lahko ogledali kratki animirani film z vsem zelo znanimi rumenimi bitji – Minioni, ki smo jih dodobra spoznali pred tremi leti v animiranem filmu Minioni  in v treh delih animiranih filmov Jaz, baraba. Kaj bodo mala rumena bitja tokrat zakuhala v kratki animaciji z naslovom Rumena je nova črna?

Zgodba

Čudaški Grinch živi samotarsko življenje v jami blizu mesteca Kdolsko. Družbo mu dela zvesti prijatelj, psiček Max. Svoje bivališče sta si uredila z izumi in izpopolnjenimi tehničnimi napravami, ki jima lajšajo vsakdan. Grinch se pretežno zadržuje doma, prebivalce Kdolskega vidi le takrat, ko mu zmanjka hrane in mora po nakupih.

Vsako leto pa mu prebivalci Kdolskega, Kdoji, dneve pred božičem pokvarijo z velikimi, svetlikajočimi in glasnimi praznovanji. In ker se letos Kdoji odločijo, da bo božič še trikrat večji kot običajno, Grinchu prekipi. Da bo naposled le imel mir in tišino, se odloči, da se bo na predvečer božiča preoblekel v Božička in ukradel božič.

Medtem ko Grinch tuhta vse podrobnosti svojega načrta, pa v mestecu dekletce po imenu Cindy-Lou s svojo druščino kuje načrt, kako bi na večernem obhodu pritegnila Božičkovo pozornost, da bi se mu zahvalila in ga obenem prosila za pomoč za svojo preobremenjeno mater samohranilko. Bolj ko se približuje božič, bolj se njeni dobronamerni načrti krešejo z načrti, ki jih ima v mislih Grinch. Se bo dekličina želja uresničila in bo končno spoznala Božička – ali pa bo uspel Grinchev načrt, kako enkrat za vselej utišati predbožični vrvež?

O liku Grincha

Nesramnemu zelenemu bitju Grinchu je v izvirni različici glas posodil igralec Benedict Cumberbatch, v slovenski različici pa slovenski komik Goran Hrvaćanin, ki se je ob snemanju neizmerno zabaval. »Risanke obožujem že od malih nog, tako da mi je bila zabavna celotna izkušnja pri sinhronizaciji. Z Grinchem sva si najbolj podobna po kislosti, s tem da jaz nikoli nisem bil zloben, zgolj občasno zagrenjen,« pa je povedal Goran, ko se je prelevil v zelenega možica.

Zanimivosti

Illumination in Universal Pictures predstavljata animirano pustolovščino, ki je zasnovana po zgodbi Dr. Seussa, enega najbolj priznanih ameriških avtorjev otroške literature. Ustvaril je lik Grincha, ciničnega in čemernega možica, ki si zada cilj, da ukrade božič.

Grinch je prvi animirani film produkcijske hiše Illumination, ki je posnet po istoimenskem filmu iz leta 2000, v katerem je glavno vlogo Grincha odigral komik Jim Carrey.

Gre za najnovejšo animacijo produkcijske hiše Illumination. Pred Grinchem so ustvarili več izjemno uspešnih in priljubljenih risank, kot so Zapoj, tri dele Jaz, baraba, Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov, Lorax, Minioni in Hop.

Ustvarjalci so si izvirno zamislili napovedi novih uspešnic: v tretjem delu filma Jaz, baraba (2017) je najstarejša Grujeva hčerka Margo nosila majico s podobo Grincha na sprednji strani, kar je bila očitna napoved prihajajočega animiranega filma Grinch. V prvem delu Jaz, baraba (2010) pa je Margo nosila majico s podobo možica Loraxa in tako napovedovala animacijo Lorax (2012), ki je tudi posneta po zgodbi Dr. Seussa. Tudi v drugih animacijah najdemo očitne napovedi: v filmu Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov (2016) je na zadnji strani avtobusa, ki so ga živali ukradle, oglas za gledališko predstavo Zapoj in tako napoved nove animirane uspešnice Zapoj (2016).

Ustvarjalci

Igralska zasedba: Benedict Cumberbatch, Rashida Jones, Angela Lansbury, Cameron Seely, Kenan Thompson, Pharrell Williams, Tristan O’Hare, Scarlett Estevez

Sinhronizirana različica: Goran Hrvaćanin, Primož Pirnat, Julija Golob, Zala Ana Štiglic, Maja Končar, Uroš Buh, Aljaž Marko Golob, Ana Oksana Čehulič, Luka Rupert, Sebastjan Kušar, Jernej Kuntner, Matevž Mueller, Žiga Bunič in drugi

Režija: Yarrow Cheney in Scott Mosier

Scenarij: Michael LeSieur, zasnovano po knjigi Dr. Seussa

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj