Janis Joplin: Otožno dekle

Janis: Little Girl Blue

Amy J. Berg, ZDA, 2015, 103 min, biografski glasbeni dokumentarec

Janis Joplin se je v zgodovino zapisala kot ena ključnih osebnosti kulturne revolucije šestdesetih. Toda kdo je bila, ko je za odrom odložila svojo iskrivo, energično odrsko persono? Ganljiv, poglobljen portret glasbene ikone, ki je s svojo nekonvencionalno držo tlakovala pot sodobnim glasbenim upornicam.

Ganljiv, poglobljen portret »prve dame rock’n’rolla«, glasbene ikone, ki je na odru izpela lastno bolečino in s svojo nekonvencionalno držo tlakovala pot sodobnim glasbenim upornicam.

Janis Joplin se je v zgodovino zapisala kot ena ključnih osebnosti glasbene in kulturne revolucije šestdesetih. Toda kdo je bila, ko je za odrom odložila svojo iskrivo, energično, na videz neobremenjeno odrsko persono? Amy Berg s pomočjo Janisinih prijateljev, sodelavcev, družinskih članov, ljubimcev in zbirke zelo osebnih pisem, ki jih je pisala svojim najdražjim, izriše kompleksen portret bistre, občutljive, a tudi ranjene in globoko osamljene duše, ki je na odru iskala le eno: ljubezen.

Nastopajo

Janis Joplin, Juliette Lewis, Pink, Melissa Etheridge in drugi

Odzivi

»Če film kaj čudovito prikaže, potem sta to prekipevajoča ljubezen do življenja in občutek radosti, ki je puhtel iz vsake pore te pevke s privihanim nosom. V skupinah, v katerih je pela, fantov ni zasenčila le zato, ker jih je prekašala v glasbeni nadarjenosti – to je bilo /…/ povezano tudi z njeno čisto živalsko privlačnostjo.«
– Lee Marshall, Screen Daily

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj