Južni veter: pospešek

Južni vetar 2: Ubrzanje

Miloš Avramović, Srbija, 2020, 127 min, kriminalna drama, triler

Narko kralj Maraš pod zaščito države izkorišča vse prednosti statusa nedotakljivega vodje srbskega podzemlja ... Nadaljevanje filma Južni veter, ki je leta 2018 postal najbolj gledan film zadnjih dveh desetletij v regiji bivše Jugoslavije, in istoimenske serije. Nagrada na filmskem festivalu v Puli.

Južni veter: Pospešek je nadaljevanje velikega regionalnega hita in sage o Petru Marašu. Gledali bomo napeto zgodbo o narko kralju Marašu, nedotakljivem vodji srbskega podzemlja. Film je poln akcije, streljanja, denarja in hitre vožnje z najboljšimi avtomobili. Za narko kralja pravila ne obstajajo. Sploh če je varovan s strani države. A to, da dela za državo, stvari še bolj zaplete. V primerjavi s prvim delom je vsega še več, več akcije, več droge, več napetosti, več divje vožnje, več zapletenih odnosov, zato je podnaslov filma zelo primeren, saj gre za pospešek.

Film Južni veter: pospešek je prejel nagrado na filmskem festivalu v Puli 2021.

V kino prihaja drugi del akcijske franšize Južni veter, ki je navdušila celotno regijo nekdanje Jugoslavije. Spomnimo se, prvi film Južni veter režiserja Miloša Avramovića iz leta 2018 je postal najbolj gledan film v regiji v zadnjih dveh desetletjih. Po filmu je bila posneta tudi serija s 14 epizodami, zaradi katere je pregorel Twitter. Zdaj pa se življenje glavnega junaka Petra Maraša nadaljuje tam, kjer se je serija končala.

Peter Maraš v novem filmu pod zaščito države izkorišča vse prednosti svojega na novo pridobljenega statusa »nedotakljivega vodje srbskega podzemlja«. Z željo po širitvi in legalizaciji poslovanja Maraš nezakonito pridobljen denar vlaga v legalne posle. V iskanju ugodne priložnosti se s svojim zvestim Baćom odpravi v vzhodno Srbijo, tam pa izve novico, ki ga bo prisilila, da spremeni svoje načrte in se vrne na ulice. Življenje na kocki, igranje po pravilih mednarodnih mamilarskih kartelov in številni spektakularni akcijski prizori – to je le delček tega, kar nas čaka v Pospešku.

Da režiser Avramović s svojo ekipo ne bo razočaral publike, je pokazal že na razprodani projekciji filma poleti 2021 v puljski Areni.

V vlogah Maraša in Baće sta znova Miloš Biković in Miodrag Radonjić, v oporo pa jima stoji Car, ki ga igra legendarni Miki Manojlović. Luka Grbić je v vlogi mlajšega Maraša, glavna ženska junakinja pa je Jovana Stojiljković. Ker je bil film delno posnet na Hrvaškem, bomo med drugimi videli tudi Gorana Navojca, Aleksandra Berčka, Mariano Valevo, Zacharyja Baharova, Maka Marinova, Anastasijo Everall in številne druge.

Scenarij sta napisala režiser Miloš Avramović in Petar Mihajlović, producenti filma pa so Tatjana Žeželj Gojković, Miloš Avramović, Miloš Biković in Miodrag Radonjić.

 

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj