Klic divjine

The Call of the Wild

Chris Sanders, ZDA, 2020, 105 min, pustolovščina / drama, s podnapisi, 8+

Pes mešanček Buck na Aljaski živi težko življenje. Nekega dne pa spozna Johna (igra ga Harrison Ford), ki z veliko naklonjenostjo poskrbi zanj in ne pričakuje ničesar v zameno. Tako se razvije veliko prijateljstvo med psom in človekom ... Po priljubljenem istoimenskem romanu Jacka Londona.

“Ne vem, od kod si prišel, vem pa, kje si zdaj. Dobrodošel na koncu sveta!”

Film Klic divjine, posnet po legendarnem romanu Jacka Londona, je kinematografsko doživetje življenja. Na velika platna prinese zgodbo o Bucku, psu izjemno velikega srca. Njegovo mirno domače življenje se obrne na glavo, ko ga leta 1890 iz njegovega varnega kalifornijskega doma nenadoma preženejo v divjino kanadskega Yukona. Kot novi član in kasneje vodja skupine vlečnih psov se mora Buck podati na neverjetno popotovanje, na katerem spozna svoje pravo in edino mesto v svetu ter postane svoj lastni gospodar.

Roman Klic divjine, pustolovščina Jacka Londona o psu Bucku, je prvič izšel daljnega leta 1903 in od takrat se tisk te knjige nikoli ni ustavil. Prevedena je v kar 47 jezikov in izredno priljubljena pri vseh generacijah. V Sloveniji je na seznamu domačega branja v veliko osnovnih in srednjih šolah, saj nosi sporočilo, s katerim se lahko najstniki povežejo na mnogih točkah.

To je sicer zgodba o psu Bucku, ki pa je po srcu najstnik. V knjigi spremljamo njegovo osebnostno rast in pot k odraslosti. Buck mora v svoji pustolovščini življenja prebroditi velike ovire in težke trenutke, da v sebi odkrije svoj pravi namen in svoje poslanstvo.

Producent filma Erwin Scott, ki se je s knjigo prvič srečal kot otrok v Romuniji, prebiral pa mu jo je njegov oče, je povedal: “Menim, da zgodba živi in navdušuje bralce že več kot 100 let prav zato, ker v sebi nosi elemente, s katerimi se lahko poveže vsak izmed nas. To je zgodba o izgubi in porazu ter ozdravljenju od te izgube. Je zgodba o domu in izgubi doma, predvsem pa je to zgodba o spoznanju boljše in močnejše verzije samega sebe.”

Tako čustveno kot tematsko v romanu prevladuje naslednja ideja: kako najbolj nedolžna bitja, tista, ki nikoli ne dovolijo, da bi jih prizadelo karkoli negativnega, iz vseh nas na plan spravijo tisto najboljše, kar obstaja in kako s tem izboljšajo in ovrednotijo naše življenje. Vsi, katerih življenj se je dotaknil Buck, so zaradi tega postali boljši in ravno to je izjemno močan čustveni sprožilec, zaradi katerega je roman Klic divjine enostavno neponovljiv.

Z uporabo vizualnih učinkov in izjemne animacijske tehnologije je Klic divjine mešanica igranega filma in animacije. V glavni vlogi Buckovega človeškega prijatelja je eden najbolj priznanih igralcev v zgodovini filma – Harrison Ford, poleg njega pa v filmu igrajo tudi Omar Sy (Prijatelja), Dan Stevens (Downton Abbey), Karen Gillan (Varuhi galaksije), Bradley Whitford, Cara Gee, Michael Horse in drugi. Režiral je Chris Sanders (Kako izuriti svojega zmaja), scenarij pa je po knjigi Jacka Londona spisal Michael Green (Umor na Orient Ekspresu).

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled.

Natisnite si delovne liste s pobarvankami in drugimi zabavnimi aktivnostmi za otroke o filmu Klic divjine.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj