Loti in izgubljeni zmaji

Lotte ja kadunud lohed

Heiki Ernits in Janno Põldma, Estonija / Latvija, 2019, 78 min, animirana pustolovščina, sinhronizirano, 4+

Radovedna psička Loti raziskuje svet, ki je poln zanimivih reči in nenavadnih bitij. Kakšna sreča za Loti: pri tokratni dogodivščini se ji pridruži čisto majhna sestrica Rozi. Rakunu Karlu in ribi Viktorju bosta pomagala posneti zmajsko pesem za tekmovanje v snemanju starodavnih pesmi … LIFFe 2019.

Dogodivščina, polna domišljijskih presenečenj, s čudovito upodobljenim svetom narave.

Zgodba

Prijazna in radovedna psička Loti raziskuje svet, ki je poln zanimivih reči in nenavadnih bitij. Kakšna sreča za Loti: pri tokratni dogodivščini se ji pridruži čisto mlada sestrica Rozi. Profesorjema, rakunu Karlu in ribi Viktorju, bosta pomagali najti pot do starodavnih mitoloških zmajev, ki bruhajo ogenj. Če jim uspe posneti zmajsko pesem, bosta profesorja zmagala na posebnem tekmovanju v snemanju starodavnih pesmi.

Iz prve roke

»Sčasoma smo sprejeli nekatere neomajne dogme, pogosto osnovane na neodobravanju filmov, ki z nasiljem rešujejo spore. 1. pravilo: brez nasilja; 2. pravilo: vse je mogoče; 3. pravilo: pozornost namenjaj najmanjšim (npr. drobnim bitjem in žuželkam, ki se plazijo po robovih naših podob); 4. pravilo: bodi kar najbolj radoveden. V Izumiteljski vasi ni trgovin (stvari, ki jih potrebuješ, moraš ustvariti sam), vsa hrana je vegetarijanska, superjunakov ni, samo ranljiva bitja, kot v Chaplinovem filmu. Ker ni ‘negativcev’, ni sporov, samo težave, ki jih je treba rešiti. Kot v filmu ceste, v katerem je cesta pomembnejša od cilja. Seveda je splošno pravilo uporabljati toliko domišljije in ustvarjalnosti, da je končni izdelek čim bolj igriv.«
– Janno Põldma

LOTI
Psička Loti je glavna junakinja filma – pozitivna, vedno polna energije in navdušenja, nikoli ne more biti pri miru. Loti je tudi pametna in ima smisel za humor, je prijazna in rada pomaga. Ob obetu novih dogodivščin se ji zasvetijo oči. Trdno je prepričana, da obstaja rešitev tudi za najbolj zapletene težave. Starši in prijatelji ji veliko pomenijo.

KLAUS
Stari potepuški pes Klaus je prijazen popotnik. Prepotoval je že polovico sveta, zdaj pa se je odločil upokojiti. Klaus najraje poležava v svojem kovčku in drugim pripoveduje zgodbe s svojih neverjetnih potovanj. Nekoliko je len, predvsem pa zelo sproščen. A ko je to potrebno, se je pripravljen zopet podati na pot kljub vsem težavam, ki jih obeta potovanje.

RIKO
Zajec Riko je učitelj geografije zajcev s tremi ušesi, ki živijo na Mesecu. Ko se položaj mesečevih zajcev na Zemlji zaplete, se javi, da bo poskušal najti rešitev. Riko se zdi zelo strog in nepopustljiv, a v resnici gre za prijaznega in razumevajočega zajca.

TIK
Mali triuhi zajec Tik je živahen in radoveden. Zaradi svoje radovednosti se pogosto znajde v nezavidljivem položaju. Tik skuša posnemati učitelja Rika in svojo novo prijateljico Loti, vendar se zaradi tega pogosto osmeši.

FRED
Pes Fred je Klausov prijatelj in nekdanji sopotnik na potovanjih. Je nečimrn, veliko govori in je rad v središču pozornosti. Poklic plesnega učitelja mu omogoča, da blesti in izstopa v družbi drugih živali.

VILJEM
Maček Viljem je Klausov prijatelj in nekdanji sopotnik. V nasprotju s Fredom je plašen in zadržan. Zelo se mora potruditi, da se zaplete v pogovor z drugimi. Viljem poskuša spati ob vsaki priložnosti, ki se mu ponudi. Meni, da je domišljijski svet sanj tisočkrat boljši od resničnega sveta in vsakdanjega življenja. V svetu sanj se Viljem podaja na neverjetne in razburljive dogodivščine, v resničnosti pa se mu nikoli ne zgodi nič posebnega.

PAVEL
Maček Pavel je bobnar v glasbeni skupini. Na smrt je zaljubljen v pevko skupine, mačko Matildo. Matilda se obnaša kot muhasta zvezdnica, ki Pavlovih čustev ne jemlje resno. Ker hoče Pavel na vsak način osvojiti njeno srce, se odloči za nekaj nenavadnih in smešnih potez. Zaradi tega se znajde v čudnih situacijah, rešiti pa se mu uspe le zaradi neizmerne ljubezni do Matilde.

Portret avtorja

Janno Põldma je od leta 1973 delal kot direktor fotografije pri Tallinnfilm Studiu, od leta 1994 pa je bil zaposlen v studiu Eesti Joonisfilm. Posnel je približno 20 animiranih filmov (večino del Priita Pärna, filma Tõll Veliki in Pekel režiserja Reina Raamata in mnoge druge). Režiral je 11 filmskih del, za katera je prejel številne državne kulturne nagrade in filmske nagrade v Zagrebu, Ottawi, Seoulu, Brisbanu ter na drugih mednarodnih festivalih animiranega filma. Janno Põldma je tudi priznan pisec dramskih iger in literarnih besedil za otroke in mladino. Napisal je scenarij za priljubljen celovečerni film za otroke z naslovom Ovca spodaj v desnem kotu (1992) režiserja Lembita Ulfsaka. Družinski film Božič pri pikapolonicah je bil v Estoniji premierno predvajan leta 2001 in doživel je izjemen uspeh. Kratek film Koncert za korenčkovo pito (2003) je bil leta 2004 nominiram za nagrado Cartoon d’or.

V Estoniji so izšle tudi bogato ilustrirane knjige za otroke Loti (2001), Božič pri pikapolonicah (2002) in Loti iz izumiteljske vasi (2007). Prejele so več nagrad za otroško književnost.

Heiki Ernits je bil od leta 1978 zaposlen na oddelku za animirani film pri studiu Tallinnfilm kot umetnik in filmski režiser, od leta 1994 pa dela za studio Eesti Joonisfilm. Kot režiser in scenograf je sodeloval pri 12 animiranih filmih. Od leta 1997 dela z Jannojem Põldmajem pri otroških televizijskih nanizankah in filmih. Deluje tudi kot fotograf, učitelj umetnosti, umetniški direktor in filmski režiser. Poleg tega je oblikoval naslovnice knjig in ilustriral številne publikacije. Sodeloval je z najpomembnejšimi estonskimi časopisi in revijami, pa tudi na razstavah karikatur v Estoniji in v tujini.

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled.
Več informacij o možnostih organiziranja šolskih kinopredstav najdete na tej povezavi.

Teme za pogovor:
pravljična bitja, zmaji, nenavadne dogodivščine, odnos med sestrama, pokrajine v likovni umetnosti

Uporabno pri predmetih:
slovenščina, glasbena umetnost, likovna umetnost

Zmajske dogodivščine
8. 2. 2020

Zmajske dogodivščine

Kino vrtiček s filmom Loti in izgubljeni zmaji

Skupaj z Vojko Havlas smo premleli naše doživljanje animiranega filma Loti in izgubljeni zmaji, nato pa še prisluhnili zmajski pravljici, odplesali zmajski ples, priklicali zmaja in na koncu celo odkrili pisane zmajske kroglice.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj