Mi

Us

Jordan Peele, ZDA, 2019, 120 min, grozljivka

Pri družini, ki uživa na oddihu v svoji počitniški hiši na plaži, se pojavijo nepovabljeni gostje ... Vizionarski Jordan Peele, ki je prejel oskarja za najboljši scenarij za uspešno grozljivko Zbeži!, se vrača z novo svojevrstno in provokativno nočno moro. V glavni vlogi je oskarjevka Lupita Nyong'o.

Nova nočna mora iz domišljije scenarista in režiserja filma Zbeži!

Vizionarski filmski ustvarjalec Jordan Peele je prejel oskarja za scenarij za uspešno grozljivko Zbeži! (Get Out), kot producent pa je bil nominiran za oskarja za najboljši film s filmom Črni KKKlanovec.

Tokrat se je lotil nove svojevrstne in provokativne grozljivke o družini, ki se sooči s svojimi dvojniki, ki jim grozijo s smrtjo.

V glavnih vlogah nastopajo oskarjevka Lupita Nyong’o (12 let suženj), Winston Duke, Elisabeth Moss, Tim Heidecker, Yahya Abdul-Mateen II in Anna Diop. Igrajo še Evan Alex, Shahadi Wright Joseph, Madison Curry, Cali Sheldon in Noelle Sheldon.

Režiser in scenarist Peele, ki je idejo črpal iz svojega strahu pred dvojniki, je skupaj s producenti Seanom McKittrickom, Jasonom Blumom in Ianom Cooperjem s svojo produkcijsko hišo Monkeypaw Productions film tudi produciral.

Zgodba

Adelaide Wilson (Lupita Nyong’o) se s svojo družino – možem Gabom (Winston Duke), hčerko Zoro (Shahadi Wright Joseph) in sinom Jasonom (Evan Alex) – odpravi na idilične počitnice v družinsko počitniško hišo na plaži. Ker jo iz preteklosti preganja nepojasnjena in nerešena travma, spremlja pa še vrsta nepričakovanih naključij, postaja prestrašena Adelaide vedno bolj prepričana, da se bo njeni družini pripetilo nekaj groznega. Po preživetem dnevu na plaži se družina vrhe v hišo, ko se v večernih urah na dovozu pojavijo štiri podobe. Kmalu odkrijejo, da so to njihovi dvojniki, ki jim strežejo po življenju …

O nastanku filma

Še preden je režiser in scenarist Peele končal s snemanjem grozljivke Zbeži! (za katero je prejel oskarja za najboljši scenarij), je že imel idejo o še grozljivejši zgodbi, ki je tudi psihološko prodornejša. »Ideja o tem filmu je prišla iz globokega strahu pred dvojniki,« je povedal Peele. »Všeč mi je mitologija o dvojnikih in filmi, ki so jih prikazovali. Privlačila me je ideja, da smo si sami najhujši sovražniki. To vsi vemo, a resnico želimo prikriti. Krivimo druge. V tem filmu pa imajo pošasti naše obraze,« še pojasni.

»Dvojniki so vedno predstavljali strah. Povezani so s smrtnostjo. Oba ne moreta obstajati, eden mora iti. V mitologiji dvojniki pogosto predstavljajo znak slabega in pa nakazujejo na smrt. Prav iz tega izvirnega strahu sem želel razvijati zgodbo,« še pojasnil Peele.

Zanimivosti

Režiser in scenarist Jordan Peele je pred snemanjem igralski zasedbi zadal nalogo, da pogledajo deset grozljivk, da bodo bolje pripravljeni na igranje.

Snemanje je potekalo med julijem in oktobrom 2018 v Kaliforniji.

Kritike

»Film o Trumpovi Ameriki. ZA+«
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

»Film ni popoln kot predhodnik, a množica vznemirljivih podob in idej zahteva, da si ga ogledate znova in znova.«
– Matthew Norman, London Evening Standard

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj