Moj brat lovi dinozavre

Mio fratello rincorre i dinosauri

Stefano Cipani, Italija / Španija, 2019, 101 min, družinska komedija, 12+

Ganljiv in obenem humoren film o najstniških tegobah, sprejemanju drugačnega in lastnega ter o nujnosti, da v tem vztrajamo iskreno, je posnet po resnični zgodbi ter istoimenski knjigi Giacoma Mazzariola. Mladi iz kar 32 držav so mu podelili evropsko nagrado mladega filmskega občinstva.

Zgodba

Jack živi v glasni in srčni družini, z dvema starejšima sestrama in mlajšim bratom Giom, ki ima Downov sindrom. Kot otrok je Jack verjel, da ima Gio prav posebne moči, tako kot super junaki v stripih. Šele kasneje je spoznal, da so bratove moči drugačne narave kot tiste v stripih. Ko začne Jack obiskovati gimnazijo, se njegov svet obrne na glavo. Na vso moč se zaljubi v novo sošolko, družbeno aktivistko Arianno, povsem spremeni svoj slog, zamenja krog prijateljev in celo bratec Gio postane sramotna nadloga! Jack ga na vse načine in do skrajnosti zanika, kar pa stvari povsem zaplete.

Zanimivosti

Film je posnet po avtobiografskem romanu Giacoma Mazzariola. Roman je bil preveden v nekaj tujih jezikov, prodali pa so ga v tristo tisoč izvodih.

O avtorju

Je režiser in scenarist, ki je študiral zgodovino filma in filmsko kritiko na Univerzi v Bologni. Kasneje je film študiral tudi v Los Angelesu in na Newyorški filmski akademiji. Je avtor številnih kratkih filmov in nekaj videospotov. Moj brat lovi dinozavre je njegov prvi celovečerec.

Iz prve roke

“/…/ Osebno se mi je roman prikupil, ker je v svojem jedru zgodba o prijateljstvu: o vezi med Jackom in njegovim bratom Giom. Ta žanr, ki bi ga nekako lahko poimenovali ‘tovariški film’, je zelo uglašen z mojo senzibilnostjo. K proučevanju medčloveških odnosov me najbolj pritegne in spodbudi neobičajno prijateljstvo.”
– Stefano Cipani

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled (za 3. triado osnovnih šol in za srednješolce).
Informacije o možnostih organiziranja šolskih kinopredstav najdete na tej povezavi.

Teme za pogovor:
drugačne družine, bratovski odnos, Downov sindrom, odraščanje, prva ljubezen, sprejemanje sebe, sprejemanje drugega

Uporabno pri predmetih:
italijanščina, domovinska in državljanska vzgoja in etika, slovenščina, psihologija, sociologija, razredne ure

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj