Mož iz ozadja

Vice

Adam McKay, ZDA, 2018, 132 min, komična biografska drama

Film prikazuje pot Dicka Cheneyja od električarja do predsednika ZDA. Črnega humorja poln insajderski pogled na zlorabo institucionalne moči. Oskar za najboljšo masko in še 7 nominacij: za najboljši film, režijo, izvirni scenarij, igralca v glavni vlogi (Christian Bale), igralca in igralko v stranski vlogi in montažo.

Pozabite na vse, kar mislite, da veste.

Film, ki se razteza prek polovice stoletja, ponuja črnega humorja poln in pogosto nelagoden insajderski pogled na izkoriščanje in zlorabo institucionalne moči in oblasti. Naslovnega junaka Dicka Cheneyja (igra ga Christian Bale) spremlja na njegovi poti od električarja na podeželju Wyominga do dejanskega predsednika Združenih držav Amerike, in v spretni režiji Adama McKaya intimno, drzno in na humoren način prikazuje dva njegova obraza – Cheneyja kot predanega družinskega očeta in kot političnega mojstra marionet.

Pod vodstvom občudovanja vredne in neomahljivo privržene soproge Lynne (Amy Adams) in mentorstvom osornega in vzkipljivega Donalda Rumsfelda (Steve Carell) se je Cheney zrinil v politični svet Washingtona: začel je v Nixonovi vladi, postal šef kabineta vlade Geralda Forda in po petih mandatih v kongresu obrambni minister Georgea H.W. Busha. Leta 2000 je pustil položaj direktorja podjetja Halliburton in se ob Georgeu W. Bushu (Sam Rockwell) podal v tekmo za njegovega podpredsednika z neuradnim dogovorom, da bo imel domala nenadzorovan nadzor in bo dejansko nekakšen so-predsednik.

Cheneyjevo pretkano in pritajeno politično manevriranje je ameriško politično pokrajino spremenilo do te mere, da bo posledice čutiti še prihodnja desetletja. A povsem jasno je, da imamo pred seboj več kot zgolj enega Dicka Cheneyja, človeka, čigar sloves v javnem sektorju daje povsem napačen vtis o njegovem zasebnem življenju in očitni predanosti družini.

Ko je Christian Bale slišal, da ga hoče McKay za vlogo Cheneyja, je pomislil, da se je režiserju preprosto zmešalo. Potem je prebral scenarij. »Absolutno sijajen je bil,« pravi igralec. »Razprostiral se je onkraj vsega, kar sem pričakoval. Bridek ne le na politični, temveč tudi osebni ravni. Dotaknil se je tega, kaj pomeni biti oseba, del družine, del naroda. In bil je – na Adamov način – neznansko zabaven.«

Toda kljub igralčevim neverjetnim sposobnostim spreminjana je minilo šest mesecev poskusov in izboljšave maske, preden sta bila McKay in Bale prepričana, da so zajeli Cheneyjev edinstveni videz. Pomagalo je dejstvo, da sta sodelovala z izjemnim maskerjem Gregom Cannomom, ki je za svoje delo prejel že tri oskarje – za Drakulo Francisa Forda Coppole, Očka v krilu in Nenavaden primer Benjamina Buttona.

In medtem ko sta s Cannomom dodelovala Cheneyjevo zunanjo podobo, je igralec zagreto ponotranjal njegovo osebnost. Izvršni producent Jeff Waxman ve povedati, da je Bale svoj lik proučeval tako, da si je ogledal sleherni posnetek in intervju: »O Cheneyju je hotel vedeti prav vse in vse ponotranjiti. S pomočjo nutricionista se je zredil na zdrav način, imel je trenerja za dialekt, trenerja za gibe; naučil se je hoditi, govoriti, premikati kot on. In na prvi dan snemanja je tudi postal on. Vsi smo mislili, da pred nami dejansko stoji Dick Cheney.«

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj