Nesrečniki

Les misérables

Ladj Ly, Francija, 2019, 102 min, kriminalna drama

Policistu Stéphanu Ruizu in njegovima kolegoma v kriminalistični enoti se med aretacijo nekaj zalomi. Dron posname dogodek, ki odraža družbene napetosti v pariškem predmestju Montfermeil … Nagrada žirije v Cannesu 2019, LIFFe 2019, nominacija za oskarja za najboljši tujejezični film.

Družbene napetosti v problematični soseski

Februarja na velika platna prihaja kriminalna drama, ki je bila navdihnjena z nemiri, ki so leta 2005 pretresali Francijo. Režiser filma Ladj Ly, ki je napisal tudi scenarij, namreč predstavlja zgodbo, ki v celoti izhaja iz njegovega življenja v soseski, kjer je odraščal.

V glavnih vlogah policistov, ki delujejo v nemirni soseski med lokalnimi tolpami, zaigrajo Damien Bonnard, Alexis Manenti in Djebril Zonga, kriminalna drama Nesrečniki pa je prejela nagrado žirije v Cannesu in je nominirana za oskarja za najboljši tujejezični film.

Zgodba

Policist Stéphane Ruiz (Damien Bonnard) se pridruži kriminalistični enoti v pariškem predmestju Montfermeil. Skupaj s svojima kolegoma Chrisom (Alexis Manenti) in Gwadom (Djebril Zonga) – oba sta izkušena člana ekipe – hitro odkrije napetosti med lokalnimi tolpami. Ko se trojici med aretacijo nekaj zalomi, dron posname dogodek in ogrozi policiste, da se bo razkrila resničnost vsakdanjega življenja.

Zanimivosti

Nesrečniki so prvi celovečerec režiserja Ladja Lyja. Nastali so po njegovem istoimenskem kratkem filmu iz leta 2017, ki je bil nominiran za cezarja (francoski oskar).

Kriminalna drama Nesrečniki je prejela več nagrad (žirij, občinstva, kritikov itd.), med njimi nagrado žirije v Cannesu in je nominirana za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

Zgodba je postavljena v sosesko, kamor je francoski pisatelj Victor Hugo postavil svoj slavni roman Les Misérables.

Igrajo

Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga, Issa Perica, Al-Hassan Ly, Steve Tientcheu, Almamy Kanoute, Nizar Ben Fatma, Raymond Lopez, Luciano Lopez, Jaihson Lopez, Jeanne Balibar, Omar Soumare, Sana Joachaim, Lucas Omiri

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj