Obtožujem

J'accuse

Roman Polanski, Francija / Italija, 2019, 132 min, zgodovinska drama / triler

V zgodovinski drami po romanu Roberta Harrisa razvpiti režiser Roman Polanski pripoveduje izjemno resnično zgodbo o aferi Dreyfus, političnem škandalu, ki je na koncu 19. stoletja pretresel Francijo in svet. Velika nagrada žirije v Benetkah, 4 nominacije za evropske filmske nagrade, LIFFe 2019.
Obtožujem
Obtožujem
Obtožujem
Obtožujem

Zgodba

Leta 1895 so proti mlademu obetavnemu francoskemu generalštabnemu častniku Alfredu Dreyfusu (igra ga Louis Garrel) vložili obtožnico, ker naj bi Nemčiji izdajal vojaške skrivnosti in sodišče je odločilo, da je kriv. Obsojen je bil na dosmrtno ječo na Hudičevem otoku. Med pričami njegovega ponižanja je polkovnik Picquart, ki je napredoval v vodjo vojaške protiobveščevalne enote. Ko pa Picquart odkrije, da se skrivnosti še vedno predajajo Nemcem, ga vleče v nevaren labirint korupcij in prevar, ki ogrožajo ne le njegovo čast, temveč tudi njegovo življenje.

Romanopisec Emile Zola je na Clemenceaujevo pobudo v časopisnem članku z naslovom J’Accuse (Obtožujem) sodnike obtožil, da so pri razsodbi upoštevali ukaze obrambnega ministrstva. Dogodek je vplival na okrepitev in večjo enotnost politične levice, zmanjšal pa se je vpliv vojske.

Festivali, nagrade

Benetke 2018 (velika nagrada žirije, nagrada FIPRESCI), Liffe 2019.

Iz prve roke

»V rani mladosti sem videl ameriški film Življenje Emila Zolaja. Presunil me je prizor, v katerem je bil častnik Dreyfus onečaščen. Celo tako dolgo nazaj sem si dejal, da bi nekega dne lahko ustvaril film o tej strašni zgodbi. /…/ Velike zgodbe pogosto vodijo v odlične filme, in Dreyfusova afera je izjemna zgodba. Zgodba po krivem obtoženega človeka vedno prevzame, vendar je tematika tudi zelo aktualna, glede na porast antisemitizma.«
– Roman Polanski

Igrajo

Emmanuelle Seigner, Jean Dujardin, Louis Garrel, Mathieu Amalric, Melvil Poupaud in drugi

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj