Če ne morete v kino:

od 1. 1. do 31. 12.

Olga

Olga

Elie Grappe, Ukrajina / Švica / Francija, 2021, 85 min, športna drama, podnapisi, 14+

Ko se Olga z mamo vrača s treninga, doživi prometno nesrečo, ki se izkaže za naklep, da bi mamo odstranili iz sveta novinarstva. Napeta zgodba o odraščanju in predanosti športu, ki preraste v pripoved o političnem in družbenem zorenju. Prejemnik nagrade za najboljši scenarij v Cannesu.
Petnajstletna Olga je izvrstna gimnastičarka, ki se na vso moč pripravlja za zmago na prihajajočem evropskem prvenstvu. Ko se nekega večera v Kijevu z mamo vračata s treninga, doživita prometno nesrečo, ki pa ni naključna – mama je novinarka in piše o politični korupciji, zato se je nekdo hoče znebiti. Olga se je primorana preseliti v Švico, kjer živi drugi del njene odtujene družine. Tam se pridruži kvalifikacijam za državno gimnastično ekipo, a mesto lahko dobi le, če sprejme švicarsko državljanstvo in se odpove ukrajinskemu. Medtem se situacija v Ukrajini zaostruje – novembra 2013 izbruhnejo protesti na Majdanu, ki se spremenijo v »revolucijo dostojanstva«. Ob čedalje intenzivnejših treningih Olga zaskrbljeno spremlja novice o dogajanju doma. Mama in najboljša prijateljica Saša ji poročata o političnih nemirih in vznemirjenju, ki vlada na barikadah. Skrb za najbližje se vse bolj seli tudi na tekmovalni parket.
 
Režiser v filmu spretno izrisuje napet lok, ki iz osebne zgodbe o odraščanju in predanosti športu preraste v pripoved o političnem in družbenem zorenju. Film je na tednu kritike v Cannesu prejel nagrado za najboljši scenarij in se kot najboljši švicarski film potegoval za tujejezičnega oskarja.
 
Teme za pogovor: vrhunski šport, prijateljstvo in tekmovalnost, vprašanje identitete, odnos do mame, vloga politike v osebnem življenju, politika in šport, politična situacija v Ukrajini, pobegniti pred vojno ali ostati, vprašanje nacionalnosti, telo in njegove meje, vloga zvoka v filmu
 
Uporabno pri predmetih: šport, domovinska in državljanska kultura in etika, filmska vzgoja, sociologija, psihologija, filozofija, francoščina, ruščina, geografija, film, glasba
 
Cannes 2021 – nagrada SACD in 2 nominaciji.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj