Pozabljenčki

Extinct

David Silverman in Raymond S. Persi, ZDA / Kitajska, 2021, 84 min, animirana pustolovščina, sinhronizirano

Flamelčki so ljubke kosmate živalice v obliki krofkov. Opi in Edi sta sestra in brat te vrste. Po naključju s pomočjo časovnega cveta iz leta 1835 pripotujeta v sedanjost, kjer prvič vidita promet in transmaščobe ter spoznata ljubkega psička Karlija … Razgibana in duhovita družinska pustolovščina.

Zgodba

Opi in Edi sta sestra in brat vrste flamelčki. To so ljubke kosmate živalice v obliki krofkov, ki leta 1835 živijo na otoku Galapagos. Edi je črnogled in si nadvse želi pripadati skupnosti, Opi pa je pretirano razposajena in nenehno ustvarja kaos, zaradi česar ju skupnost venomer zavrača.

Naša junaka po naključju potujeta skozi čas, s pomočjo časovnega cveta, iz leta 1835 v moderni čas v Šanghaju. Tu prvič vidita promet in transmaščobe ter spoznata ljubkega psička z imenom Karli, ki jima pomaga razumeti, kje in v katerem času se nahajata. Odloči se, da jima bo pomagal pri vrnitvi domov. Pelje ju v muzej, kjer na svojo grozo izvesta, da so flamelčki izumrli leta 1835, takoj zatem, ko so padli v časovni cvet. Opi in Edi ugotovita, da se bosta morala vrniti v leto 1835. Od teh dveh nerodnih bitij je odvisen njun obstoj in preživetje celotne vrste … S tem pa morda spremenita tudi potek zgodovine.

Iz prve roke

Režiser animiranega filma David Silverman je o filmu povedal: “Obstaja veliko animiranih filmov o, recimo … psih. In mačkah. In hišnih ljubljenčkih. In ptičih. In žuželkah. Ter levih, tigrih in medvedih. Potem so tu filmi o stvareh, ki so žive, za katere ne vemo, da so žive. O igračah v hiši, avtih v garaži, vrtnih palčkih, ki se zadržujejo – no, na vrtovih. Koliko pa je filmov, ki govorijo o živalih, ki prej niso nikoli obstajale in bile nikoli videne? Rekel bi, da nič … Torej, ko so moji trije prijatelji, ki pišejo Simpsonove, prišli do mene s scenarijem z imenom Pozabljenčki in sem prebral, da govori o flamelčkih, sem bil navdušen. Vse, kar lahko rečem je, da imamo razgibano, duhovito in očarljivo pustolovščino, ki vsebuje elemente, ki jih nikoli prej nihče ni videl. Izpadlo je čudovito in zelo sem ponosen!”

Slovenski glasovi v sinhronizirani različici
 
EDI – Gašper Jarni
OPI – Teja Jugovic
KARLI – Mirko Medved
DOTI – Tina Ogrin
BERNI – Sašo Prešeren
HOSS – Blaž Šef
ALMA – Barbara Vidović
PETER – Aleksander Golja
DR. ČANG – Sašo Prešeren
MALI – Tina Ogrin
WALLY – Peter Urbanc
CHARLES DARWIN – Aleksander Golja
KAPITAN – Andrei Lenart
DRON – Živa Medved
POSNETEK VODIČA – Predrag Lalić
VPREŽNI PSI – Andrei Lenart
GA. SUN – Tina Ogrin
DEKLICA – Živa Medved
VINKO – Andrei Lenart
BOOJEVA MAMA – Barbara Vidović
MOZART – Blaž Šef
ŠKOLJČNIK – Andrei Lenart
NARATOR – Predrag Lalić 

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj