Preprosto super

Helt super

Rasmus A. Sivertsen, Norveška, 2022, 76 min, družinski animirani, sinhronizirano, 6+

Enajstletna Hedvika naj bi sčasoma prevzela očetovo vlogo mestnega superjunaka ... Pa jo res mora? Film naši tekmovalni družbi zastavlja pomembna vprašanja, na primer kako se otroci soočajo z visokimi pričakovanji staršev in okolice ter kako nanje vplivajo zasloni. Moramo res vsi biti super?
Poišči svojo supermoč!
Ni treba biti superjunak, da bi bil super!
Zgodba
Življenje 11-letne Hedvike se postavi na glavo, ko dobi priložnost, da prevzame očetovo vlogo mestnega superjunaka. Obstaja pa le ena težava – Hedvika nima nikakršnih predpogojev za superjunakinjo. Je lenobna in malce okrogla, predvsem pa jo bolj kot vloga fit superjunakinje zanimajo računalniške igrice. Kmalu ugotovi, da se bo morala obrniti na svojega atletskega nečaka Adriana in že malce pozabljivo babico. Bo Hedvika vseeno našla svoje supermoči in izpolnila družinsko zapuščino brez očetove vednosti?
 
Iz prve roke
»To je eden tistih redkih projektov, na katere le redko naletiš – navdušujoča zgodba, ki je resnično zabavna za vso družino, predvsem pa spodbuja k razmišljanju. Prepričan sem, da osrednjega sporočila filma »NI TREBA BITI SUPERJUNAK, DA BI BIL SUPER!« v naši tekmovalni družbi ni mogoče dovolj ponoviti.«
– Åshild Ramborg, producent
 
O režiserju
Rasmus A. Sivertsen je eden najplodnejših skandinavskih režiserjev. Režiral je več animiranih TV serij, številne oglase in 12 igranih filmov, ki so bili prikazani na številnih mednarodnih filmskih festivalih. Tokratni film je po njegovih besedah osupljiv, zabaven in spektakularen film o superjunakih za vso družino, poseben pa je predvsem zato, ker gre za izviren koncept in temo, ki ga osebno zelo zanima.
 
Povedati je hotel sodobno zgodbo, ki obravnava aktualna vprašanja današnjega časa, na primer:
 
  • Kako se otroci soočajo z visokimi pričakovanji staršev in okolice?
  • Je narobe, da so otroci ves čas na svojih telefonih in računalnikih?
  • Moramo res vsi biti super ali je dovolj, da smo preprosto to, kar smo?
Kdo je super?
14. 10. 2023

Kdo je super?

Kino vrtiček s filmom Preprosto super

Po ogledu filma smo se igrali in pogovarjali s psihologinjo Moniko Ficjan. Spodbudila nas je k razmisleku o tem, ali moramo res imeti nadnaravne supermoči – in o tem, kako so videti superjunaki v resničnem življenju.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj