Prijatelja za vedno

The Upside

Neil Burger, ZDA, 2017, 126 min, komedija, drama

Bivši kaznjenec Scott (igra ga komik Kevin Hart) se trudi svojo mračno preteklost pustiti za seboj. Sreča se mu nasmehne, ko ga paraliziran milijarder Lacasse (Bryan Cranston) najame kot negovalca ... Prijetna komedija o prijateljstvu med možakarjema iz popolnoma različnih svetov. Igra tudi Nicole Kidman.

Igrajo: Nicole Kidman, Bryan Cranston, Kevin Hart idr.

Nova navdiha polna komedija pripoveduje o dveh možakarjih iz različnih svetov: Dell Scott je nekdanji kaznjenec iz težavne četrti v newyorškem Bronxu, ki se trudi svojo temačno preteklost pustiti za seboj, Phillip Lacasse pa paraliziran milijarder, ki se je v svojem razkošnem stanovanju na vrhu nebotičnika na aveniji Park pogreznil v depresijo. Spoznata se povsem po naključju in med njima se splete prijateljstvo, ki za vedno spremeni njuni življenji.

Dell si na vse kriplje skuša najti službo, da bi zadovoljil zahtevam pogojne prostosti in poskrbel za svojo ženo in sinka. Sreča se mu nasmehne, ko v stavbo na aveniji Park pride na pogovor za položaj hišnika, pristane pa v Phillipovem stanovanju na pogovoru za položaj visoko kvalificiranega negovalca. Phillipu sta všeč njegova zagnanost in drznost, zato mu ponudi odlično plačano službo, čeprav ne manjka precej boljših kandidatov in čeprav je proti izbiri odločno šefica njegovega osebja Yvonne. Slednjo igra oskarjevka Nicole Kidman, v čevlje naslovnih likov pa sta stopila komik Kevin Hart kot Dell in za oskarja nominirani večkratni dobitnik emmyja Bryan Cranston.

Hart že več kot desetletje zabava ljudi s svojimi stand-up turnejami in s komedijami, med katerimi sta Svaka pod krinko in Obveščevalna, v Prijateljih za vedno pa se prvič preizkuša tudi v dramatični vlogi z upodobitvijo, ki bo občinstvo spravila tako v hihitanje kot v solze. »Želel sem si nekaj zahtevnejšega in svojim oboževalcem ponuditi drugačen pogled na svet Kevin Harta, da vidijo, kaj vse so – po mojem mnenju – moji talenti,« je povedal igralec. »Rekel sem si, da če imam priložnost posneti nekaj s sijajnimi igralci in igralkami, ki znajo iz mene iztisniti te talente, potem bom to tudi storil. Vem, česa sem sposoben, a ko se postaviš ob bok najboljšim med najboljšimi, kakršna sta Bryan in Nicole, ti ne preostane drugega, kot da si do zadnjega vlakna pripravljen in slediš njihovemu vzoru.«

In medtem ko je bil Hart več kot pripravljen dokazati, da je sposoben prevzeti vlogo, ki ne zahteva zgolj njegovega značilnega komičnega čuta, temveč tudi rahločutnost za čustvene in dramatične prizore, režiser filma Neil Burger (Iluzionist, Odklenjen in Razcepljeni) ni bil prepričan. Spominja se pogovora s producenti filma, ko so prvič omenili komikovo ime. »Rekli so, da se jim zdi, da bi v vlogi radi videli Kevina Harta,« pravi. »Res? sem odvrnil. Poznal sem njegovo delo in vedel, kdo je, a očitno nisem vedel vsega. Spet sem si ogledal vse, kar je posnel, ga dodobra proučil in odkril nekaj, kar je, kot kaže, jasno vsem – da je Kevin pravi pripovedovalec zgodb.«

Režiser in igralec sta se nato srečala in predebatirala kompleksnost vloge. Komik je spregovoril o svojem težkem odraščanju in z zagotovil, da se lahko z Dellom poistoveti. »Pred mano se je prelevil v lik in me tako prepričal,« priznava Burger.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj