Prvi človek

First Man

Damien Chazelle, ZDA, 2018, 138 min, zgodovinska biografska drama, s podnapisi, 15+

Epska drama o eni najnevarnejših in najdražjih misij v zgodovini človeštva – pristanku prvega človeka na Luni 20. julija 1969 – je zasnovana po uradni biografiji Neila Armstronga. Film je režiral oskarjevec Damien Chazelle (Dežela La La), glavno vlogo pa je odigral dvakratni nominiranec Ryan Gosling.

Ena najnevarnejših misij v zgodovini.

Na velika platna prihaja zgodba o eni najnevarnejših misij v zgodovini človeštva – pristanku prvega človeka na Luni. Zgodbo, ki je prikazana skozi oči prvega moža, ki je stopil na Luno – Neila Armstronga – ter predstavlja desetletne priprave na zgodovinsko misijo Apolla 11, je režiral z oskarjem nagrajeni režiser Damien Chazelle (oskarja je dobil za muzikal Dežela La La), astronavta Neila Armstronga pa je upodobil dvakratni nominiranec za oskarja Ryan Gosling.

Epska drama je zasnovana po knjigi Jamesa R. Hansena Prvi mož: Življenje Neila A. Armstronga, uradni biografiji Neila Armstronga, izdani leta 2005. Zgodba v filmu preiskuje vse zmage in težke preizkušnje, ki jih je doživljal Armstrong, njegova družina, njegovi kolegi in nenazadnje tudi narod, ter stroške ene največjih in najnevarnejših misij v zgodovini.

Scenarij je napisal Josh Singer (V žarišču, Zamolčani dokumenti), producenti epske drame so Wyck Godfrey, Marty Bowen, Isaac Klausner in Chazelle, izvršni producenti pa Steven Spielberg, Adam Merims in Josh Singer.

O zgodbi

Biografska drama predstavlja življenje astronavta Neila Armstronga (Ryan Gosling) in legendarno vesoljsko misijo, s katero je Armstrong postal svetovno znan, saj je 20. julija 1969 postal prvi človek, ki je stopil na Luno.

Za filmsko ekipo ni bilo ključno samo to, da povedo zgodbo o junaku, o katerem smo lahko veliko prebrali in videli veliko fotografij, temveč da prikažejo, kaj je gnalo njega, njegovo družino in NASO, da so dosegli nekaj nepredstavljivega. Armstrong je bil sprva pilot v korejski vojni, nato testni pilot v zračnih silah, šele nato je delal za NASO. V tistih časih so testni piloti množično umirali, ogromno jih je umrlo v prvih delih njegove zgodbe. A Neil je ostal zvest svojemu cilju in dosegel tisto, kar je v tistih časih veljalo za nedosegljivo.

K projektu sta producenta Wyck Godfrey in Marty Bowen povabila režiserja Chazella, ki se je zaljubil v glavni lik zgodbe. Chazelle je povabil z oskarjem nagrajenega scenarista Josha Singerja, ki je instiktivno orisal, kar je bilo pri junaku najbolj privlačno. Režiser je od ekipe zahteval, da je vse videti avtentično, kot v tistih časih. Med pripravami na snemanje so se člani ekipe tudi veliko družili s člani Armstrongove družine in drugimi, ki so krojili takratno zgodbo.

Zanimivosti

• Uradno biografijo je napisal James R. Hansen, ki je slavnega astronavta vrsto let prepričeval, da pove svojo zgodbo. Armstrong je Hansena povabil na svoj dom v Cincinnatiju, kjer je živel dvajset let, in celo popoldne sta prebila v njegovi študijski sobi. Tudi po tem sestanku astronavt še ni popolnoma privolil v biografijo. »Ko je Neil v pilotski kabini, so njegove odločitve hitre; kar pa zadeva druge stvari v njegovem življenju, je neverjetno previden in premišljen,« njegovo dvojnost opisuje pisatelj.

• Med snemanjem se je med filmsko ekipo hitro prijel rek, da imajo v žepih računalnike, ki so veliko močnejši od tistih, s pomočjo katerih so prišli na Luno. Producent Bowen tako opominja, da smo dejansko pozabili, kako velika preizkušnja in misija je bila spraviti človeka na Luno brez tehnologije, ki obstaja danes.

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled.
Več informacij o možnostih organiziranja šolskih kinopredstav najdete na tej povezavi.

Teme za pogovor:
petdeseta obletnica pristanka človeka na Luni, potovanje v vesolje in raziskovanje vesolja, tehnika in tehnologija, napredek, pogum, disciplina, samouresničitev, odnosi, ki oblikujejo posameznika, filmski prikazi vesolja

Uporabno pri predmetih:
angleščina, fizika, zgodovina, sociologija, filozofija, tehnični predmeti

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj