Respect

Respect

Liesl Tommy, ZDA, 2020, 145 min, biografska glasbena drama

Kraljica soula Aretha Franklin je s svojim močnim glasom zaznamovala naš svet. Glasbena biografska drama predstavlja njeno življenjsko pot od majhne deklice, ki je pela v očetovem cerkvenem zboru v Detroitu, do mednarodne superzvezde in vplivnice. Upodobila jo je oskarjevka Jennifer Hudson.

O poti glasbene ikone, da bi našla svoj glas

Čas je za veliko zvezdo, ki je našla svoj glas in zaznamovala zadnja desetletja v glasbenem svetu! Na velika platna prihaja zgodba o eni največjih pevk in pianistk, Arethi Franklin, ki jo je upodobila oskarjevka Jennifer Hudson.

Biografska glasbena drama Respect je posvečena Franklinovi, ki je umrla avgusta 2018, prav slavna pevka pa je osebno izbrala Hudsonovo, da jo upodobi na velikem platnu.

Film je režirala Liesl Tommy, scenarij pa napisala Tracey Scott Wilson. Poleg Hudsonove v filmu po resnični zgodbi igrajo še Forest Whitaker, Tate Donovan, Mary J. Blige in drugi.

Zgodba

Biografska drama Respect predstavlja kariero Arethe Franklin od majhne deklice, ki je pela v očetovem cerkvenem zboru v Detroitu, do mednarodne superzvezde.

Film se osredotoča na Arethine najbolj ranljive in zasebne trenutke. V prvih letih svoje kariere se srečuje z mnogimi stiskami in mora sprejeti določene travme, ki jih je doživela kot dekle in ženska. In vse to je prisotno v tihih in pogosto mračnih trenutkih. V ospredju je tudi klavir kot glavni inštrument, ki nakazuje, kako dinamična je bila pianistka Franklinova.

O Arethi Franklin

Aretha Franklin je bila glasbeni genij. Njen glas, pisanje pesmi, produkcija in nastopi dokazujejo njene umetniške darove in vizijo, zaradi katerih je ena največjih priznanih pevcev v zgodovini. Za nagrado Grammy je bila nominirana 44-krat, osvojila je 18 kipcev. Počastili so jo tudi z nagrado Legend (1991), nagrado za življenjske dosežke (1994) in nagrado za osebo leta Music Cares Person of the Year (2008). Krasila je naslovnico revije Time leta 1968 z naslovom »The Sound of Soul«, saj nesporno velja, da je kraljica soula.

Glas Arethe Franklin velja za najboljšega, najmočnejšega in kulturno izjemno pomembnega. Nekatere uspešnice kraljice soula – Respect, (You Make Me Feel Like A) Natural Woman, I Say a Little Prayer in Think – so postale del ameriškega glasbenega kanona – vse klasike, ki so opredelile upor temnopoltih med gibanjem za državljanske pravice, gibanjem Black Power in gibanjem žensk – in še v današnjem času odmevajo, ko je svet v krizi in potrebuje duševnost. Franklinova je iz lastnih življenjskih izkušenj ustvarila zemljevid, ko je kot nadarjen otrok z velikim privilegijem odraščala v mestu Detroit, ki je razumelo pomembnost socialnega protesta, rasne pravičnosti in organiziranja skupnosti, ki je bilo osredotočeno neposredno na temelj črne cerkve – vere, maše in samouresničevanja.

Iz prve roke

»Bodite samosvoj umetnik in vedno bodite prepričani v to, kar počnete. Če ne boste samozavestni, tega morda ne boste storili.«
– Aretha Franklin

»Poleg Jennifer Hudson ni večje oboževalke Arethe Franklin od mene. Ko so me prvič povabili k filmu, sem takoj vedela, da se želim osredotočiti na določeno časovno obdobje življenja gospe Franklin, ki je vsebovalo stvari, ki jih širša javnost ni vedela. Morala je na popotovanje, da je postala briljantna glasbenica, ki jo poznamo. Meni je to popotovanje predstavljalo najbolj poglobljeno preiskavo njene zapuščine. Ta film sem od začetka videla kot zgodbo o mladi ženski z največjim glasom na svetu, ki se je borila, da bi našla svoj glas,« je o veliki umetnici in filmu povedala režiserka Liesl Tommy.

Igrajo

Jennifer Hudson, Forest Whitaker, Marlon Wayans, Audra McDonald, Marc Maron, Tituss Burgess, Saycon Sengbloh, Hailey Kilgore, Tate Donovan, Heather Headley, Skye Dakota Turner in Mary J. Blige

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj