Rocca spreminja svet

Rocca verändert die Welt

Katja Benrath, Nemčija, 2019, 101 min, komična pustolovščina, s podnapisi, 8+

Rocca je neustrašna, iznajdljiva in navihana punca, ki je vedno pripravljena priskočiti na pomoč. Zase skrbi sama, saj je njen oče na vesoljski postaji, mame pa nima … Sodobna, razigrana različica Pike Nogavičke poudarja vrednote prijateljstva, medsebojnega spoštovanja, zaupanja in odgovornosti.

Zgodba

Rocca je prav posebno dekle: neustrašno, iznajdljivo, navihano in vedno pripravljeno priskočiti na pomoč. Zase skrbi bolj kot ne sama, saj je njen oče daleč v breztežnostnem prostoru mednarodne vesoljske postaje, od koder jo ljubeče in skrbno spremlja, mamo pa je izgubila že ob rojstvu. Rocca tekoče govori štiri jezike, zna oskrbeti rane, voziti letalo in z njim pristati, saj je tudi sama sodelovala v programu za pripravo astronavtov. Ko se preseli v Hamburg k babici, da bi tam obiskovala šolo, se stvari zapletejo. Babica, s katero se ne razumeta dobro, mora po nezgodi v bolnišnico. Dekle tako ostane samo v veliki vili, na vrata pa kmalu potrka socialna služba. A Rocca je odločena, da lahko sama poskrbi ne le zase, ampak tudi za druge ljudi brez pravega doma, zato se z novimi prijatelji odloči, da svetu povrne pravičnost in prijaznost.

Sodobna, astronavtsko razigrana različica legendarne Pike Nogavičke je film, poln humorja in akcije, ki skozi družbenokritično lečo optimistično poudarja vrednote prijateljstva, medsebojnega spoštovanja, zaupanja in odgovornosti.

Festivali, nagrade

Mednarodni filmski festival za otroke in mladino Zlin 2019 (najboljši otroški celovečerni film, posebna omemba žirije), nagrada za izsopajoč otroški oz. mladinski film na 69. podelitvi nagrad za nemški film, Filmski festival Griffoni idr.

Igrajo

Luna Maxeiner, Caspar Fischer-Ortmann, Fahri Yardim, Mina Tander, Barbara Sukowa, Luise Richter, Leo Knizka idr.

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled (za 1. in 2. triado OŠ).
Informacije o možnostih organiziranja šolskih kinopredstav najdete na tej povezavi.

Teme za pogovor:
družbeno izločanje, položaj v razredu, aktivizem s pomočjo družbenih omrežij, odraščanje, družinski odnosi, moč otrok pri spreminjanju sveta, prijateljstvo, junaštvo in superjunaki, primerjava z drugimi knjižnimi in filmskimi liki

Uporabno pri predmetih:
družba, domovinska in državljanska vzgoja in etika, slovenščina, nemščina

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj