Če ne morete v kino:

od 18. 3. do 31. 12.

Roza in Kamena škratinja

Roselil og Stentrolden

Karla Nor Holmbäck, Danska, 2023, 75 min, družinski animirani, sinhronizirano, 5+

Cvetna vila Roza vsako jutro in vsak večer s svojo čarobno palčko čebelam skrbno odpira in zapira cvetove … Slikovita in topla pripoved o prijateljstvu, pogumu, zvestobi in razlikah je iskriva in napeta filmska pustolovščina, kjer ne mine dan, ne da bi se junaki posladkali z borovničevo pito. LIFFe 2023.
Roza in Kamena škratinja

Roza je cvetna vila, ki živi v rožnem grmu v Deželi večnega poletja. Njena naloga je, da s čarobno palčko zjutraj in zvečer odpira in zapira cvetove, da se čebele napasejo sladkega medu. A Roza je osamljena. Želi si prijateljev, vendar je preveč prestrašena, da bi odšla spoznavat svet. Njen edini prijatelj je mišek Karl Gustav, za katerega starši nikakor ne najdejo mišje neveste. Roza iz prijaznosti privoli v poroko z njim. Takrat v njeno življenje prileti pogumna in radovedna Svilčica. Zgovorna metuljčica komaj čaka, da bo spoznala širni svet, k temu pa spodbudi tudi Rozo. Postaneta dobri prijateljici. Ko se Svilčica neke noči ne vrne, se Roza odloči, da jo poišče. Svilčica je morda v nevarnosti, saj se je v gozd naselila Kamena škratinja, ki gozdne prebivalce s svojim strupenim pogledom spreminja v kamen. Rozo pot vodi daleč od domačega grmička, vse do Mračnih gora, kjer prebivajo mnoga nevarna bitja. Roza na tem podvigu premaguje svoje strahove in spoznava kopico novih prijateljev.

Zgodba

Roza je cvetna vila, ki živi v Deželi večnega poletja. Vsako jutro in vsak večer s svojo čarobno palčko čebelam skrbno odpira in zapira cvetove. Bolj kot vse na svetu si želi prijateljev, vendar je preveč prestrašena, da bi se podala v širni svet. Nekega dne pa v njeno življenje prileti zgovorna in samozavestna metuljčica Svilčica. Ob njej se opogumi tudi Roza in pogleda na svet z drugačnimi očmi. Nato pa se neke noči Svilčica s svojega raziskovanja ne vrne. Rozo zaskrbi: je prijateljica morda v nevarnosti? Tam zunaj namreč živi Kamnita škratinja, ki gozdne prebivalce s strupenim pogledom spreminja v kamen. Roza se odloči poiskati prijateljico.

Festivali, nagrade

Annecy 2023, Zlin 2023, CHIFF Melbourne 2023, Kristiansand 2023, BUFF Malmö 2023, LIFFe 2023

O avtorici

Rojena leta 1991. Na Danski državni filmski šoli je študirala animirani film, vsebinam za otroke pa se je posvečala v obliki televizijskih serij in računalniških igric. Ukvarja se tudi z ilustracijo otroških knjig, leta 2020 pa je izšel njen knjižni prvenec. Njeni filmi, zgodbe in svetovi so poetični in otipljivi, njihova vizualna ekspresivnost pa vabi otroke, da vstopijo v avtoričin magičen in igriv svet. Roza in Kamena škratinja je njen celovečerni prvenec.

Iz prve roke

»Knjige o Rozi mi je v otroštvu prebiral oče in njen svet me spremlja že od takrat. Še danes si želim, da bi z Rozo in njenimi prijatelji živela v Deželi večnega poletja, spala v rožnem grmu, z mišmi jedla borovničevo pito in plesala z vilinci, ki se ponoči bleščijo kot srebro. S filmom sem želela ustvariti pustolovski film o prijateljstvu. Film o tem, kako se vsak od nas poskuša prilagoditi skupnosti, glede na to, kakšni smo. In o tem, kako bomo zaradi našega strahu pred osamljenostjo naredili vse, da bi pripadali skupnosti.
– Karla Nor Holmbäck

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj