Če ne morete v kino:

od 22. 4. do 31. 12.

Tako zraste … 2

Tako zraste … 2

Miha Kalan in Jernej Žmitek, Slovenija, 2022, 29 min, sklop kratkih animiranih filmov, v slovenščini, 3+

Rije, leze, čofota, skače, plava, frfota, pleza, leta in skaklja – iz majhnega v velikega! V novih epizodah priljubljene serije opazujemo, kako iz majhnega v velikega zrastejo krt, morski konjiček, kozorog, martinček, štorklja, čebela in jež. Vsaka pripoved v rimah se zaključi z dvema ugankama.

Tako zraste … je animirana miniserija za malčke (3+). V 13 epizodah je prikazan razvoj različnih živali od rojstva do odrasle dobe. Izbrane živali imajo zanimiv, poseben ali nenavaden življenjski cikel.

V vsaki epizodi je glavni lik izbrana žival v svojem naravnem življenjskem okolju. Njen razvoj spremlja pripoved v rimah, ki se zaključi z dvema ugankama, ki povzameta, kaj se otrok nauči ob gledanju epizode. Uganke so preproste in očitne, spremlja jih slika, ki nakazuje na odgovor.

Pripoved je zgrajena v rimah, saj je ritem pomemben dejavnik pri učenju novih besed in tvorjenju stavkov malčkov, ki tudi pritegnejo njihovo pozornost.

Zgodba

Mala živalca se rodi. Kmalu za tem si mora poiskati hrano, da lahko raste in raste: »Njam, njam, njam …« Včasih mora biti previdna in se skriti pred plenilci: »Skrij se, mala živalca!« Dnevi minevajo in mala živalca ni več tako majhna. Zrasla je v odraslo žival in sama raziskuje svet, dokler ne opazi nekoga zelo posebnega. Družico iste vrste! Zaljubita se in življenjski krog se znova prične.

O avtorjih

Vse se je začelo pri izdaji knjige Tako zraste … Metulj ilustratorke Ajde Erznožnik, ki na preprost način najmlajšim bralcem razloži, kako se razvijajo živali. V produkciji Invida je rasla ideja o seriji, ki bi v vsaki epizodi prikazala razvoj nove živali. Scenaristka Sandra Ržen (miniserija Maček Muri, Potovanje na ladji Beagle) in režiser Miha Kalan (Na pogled) ter Jernej Žmitek (Maček Muri, Cipercoper) so se skupaj podala na pot realizacije animirane serije. Likovno zasnovo Ajde Erznožnik je pozneje obogatila kreativna direktorica, večkrat nagrajena avtorica in animatorka Zarja Menart (Cipercoper). Animacijo je vodil Timon Leder, (Podlasica, Mišja hiša) in mlada animatorka in ilustratorka Anja Lavrinec. Avtor besedila pesmi je pisatelj ter pesnik Feri Lainšček, ki tudi sam vrsto let navdušuje z otroško literaturo (Pesmi o Mišku in Belamiški, Medo praznuje rojstni dan, Brki od mleka, Škrat Sanjavec idr.). Rime so preproste in ritmično prirejene ciljni skupini predšolskih otrok. Pesmi bere Aleš Valič, priznan gledališki in filmski igralec, ki mu pripovedovanje zgodb za otroke prav tako ni tuje.

Iz prve roke

»Nenavadni razvojni cikel ter druge zanimive zgodbe iz sveta živali mlajše otroke pritegnejo, zabavajo in jih hkrati učijo. Živali, ki so v seriji predstavljene, so zanimive in posebne že same po sebi. Sicer pa je tudi narava že sama po sebi navdih za gledalce vseh starosti.«
– Miha Kalan

Epizode:

Tako zraste … Krt (2021)
Sredi pomladne livade, spodaj v rovu, se mali krtek rodi. Kmalu se nauči nabirati hrano in izogniti plenilcem, da lahko preživi. Odrasel pa najraje z lepo samičko čas preživi.

Tako zraste … Morski konjiček (2021)
Pod morsko gladino, v visoki travi, se morski konjiček skriva in barvo spreminja. Nosi ga morski tok naokrog in k sreči izogne se ribiški mreži. Kaj kmalu mimo priplava samička, ki se mu prijazno nasmehne.

Tako zraste … Kozorog (2023)
V visokih gorah se kobaca in igra mali kozorog. Skače in teče po strminah; tako je hiter, da z lahkoto uide lačnemu volku. Spomladi, ko je že velik in ima roge, zmaga v boju za naklonjenost samičke.

Tako zraste … Martinček (2023)
Na kamnitem krasu se v zidu nekaj dogaja, mali martinčki se valijo iz jajc. Martinček kaj hitro začne loviti muhe in se sončiti na toplem soncu. Ubeži domači mački, a pri tem izgubi rep. Do nove pomladi mu ta že zraste in sonce ga zvabi v objem martinčke, ki ga čaka na skalnatem zidu.

Tako zraste … Štorklja (2022)
Na visokem dimniku se v gnezdu nekaj premika: mali štrk bo prvič zletel v svet. Na svoji poti se srečno izogne vsem nevarnostim in si najde nekaj za pod zob. Najlepše pa je, ko zagleda lepe oči štorklje.

Tako zraste … Čebela (2022)
Pridne čebele letajo s cveta na cvet, le kakšen je njihov svet v čebelnjaku? Mala ličinka se v panju levi, pred strašnim sršenom jo čuvajo sestrice čebelice. Ko prvič na travnik zleti, uzre jo gospod čmrlj – in kaj hitro zaljubljeno odletita drug drugemu naproti.

Tako zraste … Jež (2022)
Mali ježek se s svojo družino tihotapi po nočni gozdni jasi: išče si hrano. Opazuje ga sova, pred katero se skrije v duplino in tam počaka na pomlad. Na sončni jasi se kotali v klobčiču in se zaleti v prijazno samičko.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj