Tihi večeri

Tihi večeri

David Sipoš, Slovenija, 2019, dokumentarno-igrani

Franc Ksaver Meško (1874 – 1964) je ena izmed velikih osebnosti slovenske zgodovine. Skozi tančico zaprašene zgodovine nam igrano-dokumentarni film razkriva življenje in delo pisatelja, duhovnika ter velikega domoljuba, ki ga nista zlomila preganjanje tujih oblasti in vojna vihra.

O filmu

Meškova dediščina na filmskem platnu znova zaživi; preko podob njegovega literarnega sveta ter skozi pripoved ljudi, ki jih je Meško s svojim življenjem in zgledom zaznamoval.

Film pod skupnim naslovom Tihi večeri sestavljata dokumentarni in igrani del. Slednji je kolaž iz različnih povesti, likov in zgodb, s podnaslovom Onkraj poljan in prinaša zgodbo, polno mladostnih čustev sredi neprijaznega sveta. Zgodba Mance in Tineta tako zgodovinskemu orisu doda globino literarnega sveta in nas popelje skozi svetove, ustvarjene izpod Meškovega peresa.

O Mešku spregovorijo literarni zgodovinarji, profesorji, sorodniki, njegovi farani in drugi, ki so se na svoji profesionalni ali osebni poti srečali z njim in njegovim delom.

Besede avtorja

“Film Tihi večeri je nastajal dobri dve leti. Velik izziv je bil vzpostaviti edinstven ustvarjalni proces; na eni strani oblikovati čim bolj strokovno in objektivno podobo duhovnika in pisatelja Meška, na drugi strani pa se prepustiti domišljiji in skočiti v literarni svet njegovih del. /…/ Zame je portretiranje Meška toliko večji izziv, saj je moj praprastric. Vesel sem te edinstvene poti; od prve njegove prebrane knjige v otroških letih do filma danes.”
– David Sipoš

Viktorinov filmski večer
6. 2. 2020

Viktorinov filmski večer

Pogovor o(b) filmu Tihi večeri

Pred slovenskim kulturnim praznikom je Društvo izobražencev Viktorina Ptujskega povabilo na brezplačen ogled igrano-dokumentarnega filma o Francu Ksaverju Mešku in druženje z ustvarjalci.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj