Titan

Titane

Julia Ducournau, Francija / Belgija, 2021, 108 min

Alexia je kot deklica doživela prometno nesrečo, zato so ji kirurgi v glavo vstavili ploščico iz titana. Ko odraste, se preživlja kot plesalka v nočnem klubu. A njen vsakdan zaznamujejo nasilni izpadi … Brutalen žanrski tour de force, ki je presenetljivo osvojil zlato palmo v Cannesu. LIFFe 2021.

Film Julie Ducournau, režiserke šokerja Surovo, je nepričakovani dobitnik zlate palme v Cannesu 2021.

Zgodba

Alexia je imela kot deklica hudo prometno nesrečo. Da bi ji rešili življenje, so ji kirurgi v glavo vstavili ploščico iz titana. Ko odraste, se preživlja kot plesalka v nočnem klubu, a njen vsakdan zaznamujejo neukrotljivi nasilni izpadi. Po enem izmed njih se mora skriti pred policijo, zato si spremeni videz in se začne pretvarjati, da je sin mišičastega šefa gasilcev Vincenta. Med njo in Vincentom se razvije nenavadno razmerje, vendar pa je njena krinka vse manj prepričljiva. Na Alexijinem telesu se namreč začnejo dogajati spremembe, ki jih je vse težje spregledati.

Iz prve roke

»Da bi Titan dokončno izkristalizirala, sem se osredotočila na lik Vincenta in njegove fantazije: idejo, da lahko z lažjo ljubezen in človečnost prikličeš v življenje. Želela sem posneti delo, ki se sprva zaradi nasilja morda dozdeva ‘nevšečno’, potem pa se na lika globoko navežemo in na koncu film doživljamo kot ljubezensko zgodbo. Bolje rečeno, zgodbo o “rojstvu ljubezni”, ker je tu vse vprašanje izbire.«
– Julia Ducournau

Kritike

“Najbolj pretresljiv film leta 2021!”
– BBC

Igrajo

Agathe Rousselle, Vincent Lindon, Garance Marillier, Laïs Salameh, Bertrand Bonello, Dominique Frot

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj