Zbeži!

Get Out

Jordan Peele, ZDA, 2017, 103 min, grozljivo-komična srhljivka

Chris bo prvič spoznal starše svojega dekleta, ki še ne vedo, da hčerin novi fant pripada drugi rasi. Začetno nelagodje ob obisku se hitro sprevrže v veliko bolj zlovešče dogajanje … Komična srhljivka, ki si drzne razkriti vso grozo liberalnega rasizma v Ameriki, je obnorela gledalce in kritike po vsem svetu.

Če ste povabljeni, še ne pomeni, da ste dobrodošli.

Producenti filmov Obisk, Zaklet in Darilo se vračajo s srhljivko, ki si drzne razkriti vso grozo liberalnega rasizma v Ameriki.

Zbeži! je film, ki so ga posneli, preden je predsednik Amerike postal Donald Trump, a je ravno zaradi njegove izvolitve danes še bolj aktualen. Srhljivko o medrasnih odnosih, ki so v sodobni družbi marsikdaj urejeni samo na videz, poleg angažirane note odlikujejo tudi komično-satirični vložki.

Film, ki je na skrivni polnočni projekciji navdušil že na festivalu neodvisnega filma Sundance, preseneča tudi v okviru rednih predvajanj. Kljub relativno nizkemu proračunu in nezvezdniški igralski zasedbi je v Ameriki prvi vikend predvajanja zaslužil več kot 30 miijonov dolarjev. Gre za srhljivko, ki se v marsičem oddalji od svojega žanra – poleg značilnega stopnjevanja napetosti in občutka, da tukaj nekaj ni prav, nam scenarist Jordan Peele, ki je film tudi režiral in produciral, na prefinjen način približa medrasne odnose, ki so v sodobni družbi marsikdaj urejeni samo na videz. Poleg angažirane note pa bodo gledalci navdušeni tudi nad komično-satiričnimi vložki, ki jih v srhljivkah redkeje srečamo.

Recenzije

»Luciden in radikalen šoker pokaže, kaj se zgodi, ko predsodki ljudem izperejo možgane. ZELO ZA«
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

»Film [po izvolitvi Donalda Trumpa] postavi ogledalo svetu, ki se zdi vse bolj nadrealističen, nazadnjaški in tuj.«
– Ina Diane Archer, Film Comment

Zanimivosti

Vsestranski Jordan Peele, sicer tudi igralec (predvsem v komedijah) in producent, ki se je prvič podpisal pod režijo in scenarij, se je pri ustvarjanju zgodbe naslanjal tudi na svoje osebne izkušnje. Odraščal je namreč v mešani družini – njegova mati je belka, oče pa črnec.

Največji izziv zanj je bil združiti žanr komedije, s katerim ima največ izkušenj, z žanrom trilerja, ki je njegov najljubši. Kritiki pišejo, da mu je odlično uspelo.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj